Бронзов Дионис с пантера изскочи при разкопки край Скутаре

  • 12 август 2024 15:25

  • 2159
  • 1
Бронзов Дионис с пантера изскочи при разкопки край Скутаре
© Gettyimages

Бронзова апликация на бог Дионис изскочи при разкопките на древно селище край пловдивското село Скутаре, датирано от 6000 г. пр. н.е. Находката е с височина 15 сантиметра и най-вероятно е била прикрепена към колесница, каза ръководителят на теренните проучвания Елена Божинова, цитиран от БТА.

Проучваното селище е било разположено близо до най-богатия град в Тракия - Филипопол. Вероятно оттам е закупена и апликацията, открита в един от питосите, заедно с железен косер.

Дионис е представен прав, а до него има пантера. Апликацията е с много добра изработка, а материалът е изключително добре запазен, коментира Божинова. Тя вече е в реставраторското ателие на Регионалния археологически музей (РАМ) в Пловдив. По думите на археолога при всички метални предмети от Скутаре металът е много добре запазен, патинирането е много малко и почти не е увредило предметите и монетите. Това се дължи на особеност на почвата.

Разкри се лицето на статуята на бог Хермес

Археолозите имаха месец, за да проучат 7,5 дка от селището. Разкопките на терена приключиха на 9 август. Най-приятната изненада за мен беше, че тази част от селището, която проучвахме тази година, е интензивно обитавана през средната бронзова епоха, разказа Елена Божинова.

Точно от този период в последния работен ден е разкрит най-големия кладенец с диаметър 3,30 метра. Специалистите вече имат ясна представа как е бил заселен теренът, каква е била планировката на селището през средната бронзова епоха, Средновековието и римския период. От Средновековието има проучени три къщи с лека конструкция с огнища. За сметка на това около тях е имало много големи пространства, заградени с масивни огради.

От обекта има открит голямо количество масов материал - керамика и кости. Предстои първична им обработка, която ще отнеме месец-два. 

Спасителните разкопки на това селище се провеждат втора година. То е открито още през 2017 година, когато са правени теренни проучвания заради реконструкцията на железопътната линия Пловдив - Бургас.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2159 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.08.12 | 16:42

1
Разпродажба! Видеорекордер с куп полезни функции под формата на огледало за обратно виждане само на половин цена.(количеството е ограничено)----> come.ac/cardvrs

Добави коментар

Водещи новини