За трета поредна година Виена е най-добрият град за живеене, София бележи прогрес

  • 28 юни 2024 10:14

  • 1086
  • 1
За трета поредна година Виена е най-добрият град за живеене, София бележи прогрес
© Getty Images (архив)

Виена бе обявена за най-добрия град за живеене в света за трета поредна година, а Западна Европа запазва позицията си на най-предпочитания регион в годишната класация на „Икономист” за най-добрите за живеене места. София е успяла да се изкачи с 5 места в списъка и вече е 103-а от общо 173 града. Според информацията българската столица е сред десетте населени места на планетата, които са успели да се придвижат най-много напред в класацията.

Индексът класира градовете по редица значими фактори, включително здравеопазване, култура и околна среда, стабилност, инфраструктура и образование.

Виена оглавява списъка, получавайки „перфектни” резултати в четири от петте категории — градът има по-малко точки за култура и околна среда поради очевидната липса на значими спортни събития, отбелязва онлайн изданието на в-к „24 часа”.

Виена е градът с най-високо качество на живот, София е извън топ 100

След австрийската столица за втора година поред е датският Копенхаген, докато швейцарският Цюрих се изкачи от шесто до трето място в списъка. Мелбърн се свлече от трето на четвърто място, а след него се нареждат канадският град Калгари и швейцарският Женева. Следват канадският Ванкувър и Сидни в Австралия, а японският Осака и Окланд в Нова Зеландия допълват Топ 10.

Столицата на Обединеното кралство Лондон беше класирана като 45-ия най-добър за живеене град в света.

В долната част на класацията са градове като Дамаск, Триполи, Алжир и Лагос в Нигерия.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1086 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.28 | 11:11

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини