Откриват обновената антична вила "Армира"

  • 18 юни 2024 11:23

  • 1836
  • 1
Откриват обновената антична вила "Армира"
© Булфото

Античната вила „Армира“ край Ивайловград, датирана от I-III век сл.Хр. и призната за най-богатия частен дворец от римско време по българските земи, след 21 юни отваря врати за посетители след обновяване по европейски проект, съобщава кметът на общината Диана Овчарова.

Вилата е паметник на културата с национално значение и е в индикативната листа на паметниците на културното наследство на ЮНЕСКО.

Общината изпълни проекта за развитие на туристически атракции по ОП „Региони в растеж“, на обща стойност 8,2 млн. лв. 7 млн. лв. е безвъзмездното финансиране, а останалите са осигурени чрез Фонд „ФЛАГ“.

Вила "Армира" в ЮНЕСКО

Освен дейности, свързани с експониране и социализиране на паметника на културата, проектът обхваща и осигуряване на атракциони около вила „Армира“.

Един от тях е обновената водонапорна кула, висока 28 метра, изградена край язовир „Ивайловград“ при построяването му през 1964 година. Тя вече е осветена, с външен асансьор и достъпна за посетители, пише Булфото.

Обособен е и интерактивен център, в който гостите ще могат да разгледат постоянна експозиция с артефакти, открити във вилата и района около нея. Туристите ще могат да се включват и в кулинарни демонстрации на място, както и да се докоснат до живота на аристократичната фамилия, обитавала долината на река Армира, чрез подготвения от домакините по проекта „визуален разказ“.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1836 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.18 | 12:01

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини