Продадоха китара, на която е свирил Джон Ленън, за 2,9 млн. долара

  • 30 май 2024 10:41

  • 338
  • 0
Продадоха китара, на която е свирил Джон Ленън, за 2,9 млн. долара
© Getty Images архив

Китара, използвана от Джон Ленън, беше продадена за 2,9 млн. щатски долара на аукцион, съобщи ДПА.

Това е нов "световен" рекорд за висока цена, достигната от китара в историята на "Бийтълс".

Дванайсетструнната акустична китара Hootenanny е служила на Ленън при записването на албума Help! и при заснемането на едноименния филм през 1965 г. Инструментът е открит на таван след повече от 50 години забвение. 

Аукционът в "Хард рок кафе" в Ню Йорк е организиран от "Джулиън окшънс", а покупката на китарата е направена по телефона.

Синовете на Пол Маккартни и Джон Ленън издават съвместен сингъл

За нас е чест да поставим нов световен рекорд с цената на тази изгубена китара, каза Дейвид Гудман, главен изпълнителен директор на аукционната къща. 

След като е била използвана от "Бийтълс", китарата е станала собственост на шотландския китарист Гордън Уолър от дуета "Питър и Гордън". Уолър е предоставил инструмента на своите мениджъри по турнетата. Десетилетия по-късно новите собственици, живеещи в провинцията във Великобритания, са преоткрили китарата по време на смяна на жилище и са я предложили на търг, пише БТА.

Китарата се вижда в сцена от филма Help!, когато групата изпълнява песента You've Got To Hide Your Love Away. Използвана е и при записите на Help!, It's Only Love, I've Just Seen A Face, Girl, Norwegian Wood. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
338 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини