Каква е причината за дълголетието на жителите на гръцкия о-в Икария?

  • 14 април 2024 14:21

  • 1803
  • 2
Каква е причината за дълголетието на жителите на гръцкия о-в Икария?
© Novini.bg/ Canva

Гръцки лекари разкриха причината за дълголетието на местните жители на остров Икария.

Малкият остров Икария е познат на туристите с красиви плажове и чисто море.От години интерес към него проявяват и учените, които се стремят да установят причините на дълголетие сред местните жители.

Столетниците на Балканите и рецептата им за дълголетие

Екип от гръцки лекари, които участват в проучване, установи, че 14% от местното население са над 80 години и са в отлично здраве, а много от тях достигат и до 100-годишна възраст, предаде БНР.

Според проучването несъмнен фактор за дълголетието е прекрасната природа, но това едва ли е достатъчно, за да има толкова столетници. При проучване на хранителните навици учените установили, че местните жители на преклонна възраст се хранят основно с 12 храни, които ги поддържат жизнени.

Това са преди всичко бобени храни, голямо количество чесън, мед, само ръжен хляб, маслини и зехтин, които си произвеждат на острова.

От млечните продукти традиционно се хранят с овче мляко, произведено също при домашни условия.

При този хранителен режим на медицинските им изследвания може да завиди всеки млад човек, споделят пред медиите лекари, участвали в проучването.

Психиатри твърдят, че начинът на живот на остров Икария не се променил в последните поне 100 години и местните възрастни хора притежават много устойчива психика.

А по-младите се шегуват, че възрастните жители просто "забравят да напуснат този свят".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1803 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.04.14 | 15:01

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca
mi ta ka

2024.04.17 | 16:15

2
да се източа на майка ти

Добави коментар

Водещи новини