)
• 10-11 милиона обонятелни клетки има в носа на човек, а при кучето - 230 милиона, тоест 20 пъти повече.
• 5 кв. см - това е площта на обонятелната зона на човек.
• До 70% от градските миризми не се усещат от жителите на мегаполисите. Африканец, който живее сред природата, е в състояние да помирише приятеля си, който е преминал по горската пътека преди няколко часа.
• Жените имат по-добро обоняние от мъжете. С дясната ноздра можем да улавяме миризмите по-добре, отколкото с лявата.
• Любими на хората са миризмите на свеж хляб, прясно окосена трева и кафе. Миризмите на кифлички и кафе не само стимулират апетита, но и увеличават желанието за покупки. Затова често в големите магазини мирише на кафе и свежи сладкиши.
• Над 11 км самецът усеща уханието на женската пеперуда Astias selene. Повечето животни се ориентират по миризмата, намират храна, избират сексуален партньор.
• Намаленото обоняние (хипосмия) или неговото отсъствие (анозмия) може да бъде причинено от настинки, тумори и токсични лезии на мозъка, мозъчно-съдови инциденти и травматични мозъчни наранявания.
• Повече от 10 000 миризми могат да се различат от човека.
• Преди около 6 милиона години при човека започва масовата трансформация на гените на обонятелните рецептори в псевдогени, когато линиите на предците на хората (хоминини) и шимпанзета се разминават. Човекът има много по-слабо обоняние в сравнение с животните.
• С 40-50% добре развитото обоняние на новородените се губи през първата година от живота му.
• С възрастта способността за разграничаване на миризмите намалява. Освен това жените запазват обонянието си по-дълго от мъжете.
• Тежестта на миризмата се измерва с помощта на специално устройство - олфактометър.
Човек може да различи повече от 10 000 миризми
Зеленчуци
Кои храни могат да причинят неприятна миризма на тялото и как да го избегнете, ако не може да си представите живота без тях?
Месо
Риба
Виновници за това може да са дори здравословните храни, пише zdrave.to.
Второ, използвайте неутрализиращи продукти - елда и пресни билки, способни не само да направят миризмата на пот по-малко остра, но и да намалят изпотяването като цяло.
Ето защо, ако за утре сте планирали важни срещи и искате да изглеждате възможно най-добре, включително да ухаете приятно, трябва да помислите за днешната си закуска, обяд и вечеря и по принцип, за вашата диета, защото това влияе върху телесната миризма.
За да ухаем приятно, купуваме парфюми и всякакви дезодоранти, но това далеч не е единственият начин да постигнем желаната цел.
И още един важен момент: за да имате приятна миризма на тялото, по време на хранене не пийте кафе или сладък чай, а билкови отвари от градински чай, мента, маточина и корен от ангелика.
И така, броколи, карфиол и дори обикновеното зеле, в допълнение към безспорно полезния калий и антиоксиданти, съдържат много сяра, която не е само част от веществата, чийто неприятен аромат се запазва в продължение на няколко часа, но може да причини и метеоризъм.
Известно е обаче, че употребата им може да предизвика появата на остър “амонячен“ мирис на урината. Този обикновено безобиден ефект не трае повече от 2 часа, но и миризмата на тялото също може да се промени закратко.
Има връзка!
Как са свързани храната и миризмата на тялото? Връзката е директна!
Какво да правим в този случай? Първо, намалете количеството консумирано месо до два пъти седмично.
Какво трябва да знаят почитателите на месото и какви неприятни изненади могат да ви донесат аспержите и зелето?
Когато телесната температура се повиши поради стрес, физическо натоварване или топлина, нашите потни жлези се активират.
Любимите и здравословни аспержи са нискокалоричен продукт (само 30 kcal на 100 g), много привлекателни за тези, които искат да отслабнат.
Можете също така да добавите подправки към рибната марината, които се считат за естествени афродизиаци: кардамон, джинджифил и калган.
Нашите хранителни навици влияят на миризмата на тялото не по-малко от различните козметични продукти.
Не си струва напълно да изоставите зелето, то е изключително полезен продукт, но ако обичате да го хапвате прясно, трябва да регулирате количеството на продукта в диетата си и да го ядете задушено или варено.
Нещо повече, д-р Алън Хирш в книгата си “Миризмата на секс“ споделя резултатите от експеримент, в който се оказва, че жените не харесват миризмата на пържено месо, череши и мъжки одеколон, а мъжът, който мирише на... краставици, предизвиква най-голямо вълнение. Така че мъже, обърнете внимание на това!
Но по-добре е да се въздържате от употребата на къри, кимион и ким, тъй като съдържат сяра. Веднъж попаднали в кръвта, съединенията излизат заедно с дишането и потта, придавайки на тялото специфична кисела миризма.
Но самата пот не мирише: специфичната миризма, с която се борим със сапуна и дезодорантите, е резултат от жизнената активност на бактериите, които живеят върху кожата. Защо понякога тази миризма става толкова остра и неприятна?
Някои зеленчуци, както месото, могат да причинят неприятна миризма, защото отделят газове по време на храносмилането и могат да миришат на сяра или амоняк.
Обонянието е способността за възприемане на миризми. Едно от най-древните чувства, чрез които животните се ориентират в своята среда.
При някои хора богатите на холин храни причиняват синдром на рибената миризма, триметиламинурия. Ядките ще помогнат да я убиете: хапете ги, преди да консумирате риба или ги добавете към соса.
Продуктите за разграждане на протеина се абсорбират от червата, в кръвта и потта. Когато се смесят с бактерии, миризмата им се засилва.
Рибата съдържа огромно количество витамин А, в някои от нейните видове, например пъстърва или риба тон, много холин (витамин В4).
След като ядете аспержи, не забравяйте да похапнете ябълки или цитрусови плодове, които увеличават количеството феромони, отделяни от кожата, които влияят на сексуалната привлекателност на човек.
Това се потвърждава в проучване, включващо жени, които ядат месо и които са вегетарианци. Телесната миризма на последните се оказала много по-приятна.
Тоест, ако ядете много зеленина с месото, тогава може би дезодорантът няма да ви е необходим.
Уви, то също не влияе на миризмата на тялото по най-добрия начин: бавно се усвоява в стомаха и червата, месото използва редица храносмилателни ензими и реагенти.
Факт е, че в процеса на усвояване на аспержите се отделя метанетиол - газ с неприятна миризма, който се образува в резултат на гниещи протеини и е част от чревните газове.
Червеното месо е богато на желязо, цинк и фосфор, креатин и витамини от група В. За съжаление, проучванията за връзките му с бъбреците, сърцето и захарния диабет са развалили “репутацията“ на месото.
• Усещането за миризма може да варира в зависимост от температурата и влажността (в горещо и влажно време усещаме миризмите по-силно), времето на деня (на светло имаме по-висока чувствителност, отколкото на тъмно)
Последвайте канала на