Франция забрани наименованията стек, шницел или шунка за продукти на растителна основа

  • 27 февруари 2024 15:36

  • 763
  • 4
Франция забрани наименованията стек, шницел или шунка за продукти на растителна основа
© GettyImiges

Стек, шницел, шунка, филе, говеждо печено (..), нов декрет, публикуван днес от френското правителство, уточнява списъка с наименования, запазени за хранителни продукти и съответно забранен за стоки от пазара на растителни протеини, предаде Франс прес, цитирани от БТА.

Текстът е отдавнашно дългосрочно искане на животновъдния сектор, според който термини като "растителна шунка", "вегетариански бекон" могат да създадат объркване сред потребителите.

Правителството публикува първия декрет през юни 2022 година, но той бе спрян от Държавния съвет.

Продажбите на "веган месо" са скочили със 141 процента

Новият текст описва подробно в два списъка термините, запазени за продукти от животински произход или такива, съдържащи много малко растителни протеини.

Сред "термините, използването на които е забранено за хранителни стоки, съдържащи растителни протеини", са: филе, контрафиле, рамстек, шницел, бифтек, шунка, фланшет.

Някои термини биха могли да бъдат използвани за хранителни стоки "от животински произход, съдържащи растителни протеини", при условие че спазва максимално допустимото количество такива протеини като процентен дял.

Става дума за растителни продукти, при които растителните съставки "не заместват храни от животински произход, а се добавят, за да ги допълнят".

Сред тях са наименования като: бекон, чоризо, кордон бльо, пастърма, пастет и други.

Декретът предвижда максимални глоби от 1500 евро за физически лица и 7500 евро за  компании, както и преходен период от една година за продажбата на съществуващите запаси.

Последвайте канала на

Калина Христова
763 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.02.28 | 02:36

4
F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

2024.02.27 | 18:57

3
Жeна ми е pазвълнувана от този пpодyкт. Сега сексът е по-дълъг, epекциятa е по-силна, чувствитeлността към оpгазъм се е yвeличила и доpи пeниcът се е yвeличил. това е мeга готино нещо, което съветвам вcички да опитaт, пpочетох за това тук----> use.my/medinfo
gg

2024.02.27 | 15:46

1
Следва и да забрани наименованието "жена" за хора с XY хромозоми, и "мъж" за такива с ХХ хромозоми.

2024.02.27 | 15:50

2
ама така баща ти и майка ти заминават.

Добави коментар

Водещи новини