Какъв въпрос би задал Бил Гейтс на пътешественик във времето от 2100 г.?

  • 19 февруари 2024 16:08

  • 1638
  • 5
Какъв въпрос би задал Бил Гейтс на пътешественик във времето от 2100 г.?
© Getty Images, архив

Ако Бил ГейтсБил ГейтсУѝлям Хѐнри Гейтс III (на английски: William Henry Gates III, по-известен като Бил Гейтс) срещне пътешественик във времето от 2100 г., първият му въпрос няма да е за семейството му или за цената на акциите на Microsoft.

Вместо това той би попитал: Хората процъфтяват ли? „В крайна сметка всичко се измерва чрез човешкото благосъстояние“, каза Гейтс в последния епизод на неговия подкаст „Unconfuse Me“.

В епизода милиардерът, съосновател на Microsoft, интервюира учения от Оксфордския университет Хана Ричи, чиято книга „Не е краят на света“ предлага оптимистичен поглед върху това как светът може да спечели битката си срещу изменението на климата, пише бТВ. 

Гейтс поиска от Ричи нейните „най-важни въпроси“, които да зададе на пътешественик във времето от бъдещето. Нейният отговор: Какъв процент от населението на света може да живее с до 20 долара на ден през 2100 г.? Отговорът ще разкрие доста за нивата на бедност в бъдеще и дали „ние сме постигнали напредък в здравеопазването, селското стопанство, бедността“, каза Ричи.

Бил Гейтс: Ако имате по-малко пари от Илон Мъск, внимавайте с биткойн

Понастоящем повече от 9% от света - над 700 милиона души - трябва да се издържат с по-малко от 2,15 долара на ден, ниво, което показва крайна бедност, според Световната банка. Ако значителна част от хората живеят с близо 20 долара на ден до 2100 г., особено в страните с по-ниски доходи, това „би било невероятно постижение“, каза Ричи – и знак, че човечеството вероятно е постигнало напредък в смекчаването на изменението на климата.

„Моето предположение е, че изменението на климата не е имало изключително опустошителни въздействия, където селското стопанство е разрушено и здравните резултати са наистина лоши, а хората са потопени в бедност“, каза Ричи.

„Къде е закодирано Шекспировото“ в Chat GPT – Бил Гейтс очаква отговор на въпроса в следващите 5 години

Първоначално Гейтс каза, че би предпочел да попита за производството на енергия и изкуствения интелект. „Как генерирате енергия? Дали е синтез или делене или нещо неочаквано?“ попита той. „И след това как изкуственият интелект или им помага да се съберат... или как се справят с това предизвикателство.“

Ядреният синтез и деленето са видове ядрена енергия. Гейтс рекламира и двете като обещаващи източници на чиста енергия - съосноваването на стартиращата ядрена енергия TerraPower през 2006 г., които могат да помогнат в борбата с изменението на климата.

Пътешественик във времето: Извънземните ще превземат планетата ни през 2023 г.

Гейтс също отхвърли различни сценарии за края на света около напредъка на ИИ, като каза, че технологията в крайна сметка може да помогне на света да разреши глобалните предизвикателства в области като здравеопазването и образованието. Той все още служи като съветник на Microsoft, която е инвестирала милиарди долари в стартиращата изследователска компания за изкуствен интелект OpenAI, след като напусна своя борд на директорите през 2020 г.

Но след като се замисли, въпреки личните си интереси в областта на енергията и изкуствения интелект, Гейтс промени решението си и съобрази отговора си по-тясно с въпроса на Ричи. Най-доброто проучване би било това, което разкрива общото благосъстояние на хората по света, каза той.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1638 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.05.25 | 10:00

5
❤️ Г­о­р­­­е­­­щ­­и­­ ­м­о­­м­и­­­ч­­­е­­т­­­а­ ­­в­­­и­­­ ­­о­ч­­а­к­­­в­­а­т ­­-­­ X­­1­­8­­­.­­F­­­U­N

2024.02.19 | 23:32

4
Де Бил!

2024.02.19 | 18:33

3
Шoкиpан съм, наскоро наyчих, че 90% от хоpата са заpазени с пapазити, поpади тях имаме повечето зaбoлявaния (включитeлно pак), алеpгии, хpонична умора и главоболие, тоpбички под oчите, акнe и пaпилoми, чести настинки и слаб имyнитет, тази инфeкция бавнo ни yбивa. Вземeте тecта и pазберете дали сте заpазени----> shout.to/testa

2024.02.19 | 16:41

2
Индия убива

2024.02.19 | 16:40

1
Бил гейт е умрял

Добави коментар

Водещи новини