Древноегипетска гробница на над 3300 години е официално открита след реставрация

  • 12 февруари 2024 10:02

  • 474
  • 1
Древноегипетска гробница на над 3300 години е официално открита след реставрация
© pixabay

Гробницата на Неферхотеп на западния бряг на Нил в Луксор беше официално открита след повече от две десетилетия на реставрация, съобщи Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет. 

Сред титлите на високопоставения сановник са велик писар на Амон и надзирател на стадата на Амон. Гробницата му датира от Осемнадесетата династия на Древен Египет по време на управлението на фараона Ай между около 1327 и 1323 г. пр.н.е.

Разчетоха документ, написан от японски военачалник през 16-и век

Реставрацията започва през 2000 г. Експедиция от Университета на Буенос Айрес се занимава с документирането и изследването на надписите и архитектруните елементи, а германски археолози извършват почистването и консервацията. Проектът е финансиран от базираната в Дюселдорф фондация “Герда Хенкел”. 

Изящните цветни изображения в гробницата са тежко повредени в началото на 19-и век. За да върне първоначалната й красота, германският екип разработва щадящ метод за почистване с лазери. Наред с това археолозите укрепват нестабилни каменни фрагменти и паднала мазилка. 

Последвайте канала на

Нора Виткова
474 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.12 | 12:23

1
Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виa.гpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----> use.my/azalfa

Добави коментар

Водещи новини