Карнавалът в Рио де Жанейро започна с коронацията на крал Момо

  • 10 февруари 2024 13:40

  • 531
  • 1
Карнавалът в Рио де Жанейро започна с коронацията на крал Момо
© Getty Images (архив)

Кметът на Рио де Жанейро короняса крал Момо под бурни аплодисменти, с което постави началото на петдневното управление на символичния карнавален монарх, съобщиха Асошиейтед прес и АФП.

"Официално обявявам Карнавал 2024 за открит!", каза крал Момо, след като кметът Едуардо Паеш му връчи гигантски сребърно-златен ключ. Конфети полетяха в залата на кметството в квартал Ботафого, където се състоя церемонията.

Присъстваха обичайни участници в карнавала в Рио - хора, облечени като фолклорни герои, ягуари, цигани и "бате-бола" - буйни клоуни в еднакви пищни костюми, движещи се на групи. Празненствата ще продължат до 14 февруари. 

Дни преди карнавала в Рио: Извънредна обстановка заради денга

Проблемите на града сякаш са забравени. Само преди дни епидемия от денга предизвика издаването на указ за извънредно положение в здравеопазването. Издаден е и федерален указ за борба с нарастващото насилие от страна на милициите и наркотрафикантите. Всъщност карнавалът е възможност за хората временно да загърбят проблемите си. 

В четвъртък Паеш издаде указ, с който церемонията по връчването на ключа се превръща в ежегодно официално събитие и задължава наследниците му да участват в нея. През 2017 г. тогавашният кмет Марсело Кривела наруши традицията и не предаде ключа на града.

Момо, в когото тази година се превъплъщава Кайо Сезар Дутра, е натоварен със задачата да "председателства карнавалното празненство, да участва в парадите и конкурсите за костюми и да насърчава радостта на празнуващите", уточни кметството в официалния си вестник.

Бразилският министър на туризма Селсо Сабино, който също присъства на церемонията, каза, че 49 млн. души в цялата страна ще вземат участие в празненствата, което е с 6,5% повече от миналата година. Очаква се за фестивала в Рио де Жанейро да пристигнат 200 000 чужденци, информира БТА.

Училищата по самба посвещават голяма част от годината в подготовка на гигантски платформи и изработване на сложни костюми за парада пред милионите зрители - както присъстващи на Самбодрома, така и гледащи на живо по телевизията. Жури присъжда точки и определя шампиона в оспорвана надпревара.

Последвайте канала на

Владимир Василев
531 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.10 | 16:22

1
Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виa.гpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----> use.my/azalfa

Добави коментар

Водещи новини