България ще бъде представена на Лондонския панаир на книгата

  • 07 февруари 2024 12:36

  • 749
  • 0
България ще бъде представена на Лондонския панаир на книгата
© Pixabay

България ще бъде представена със свой щанд на Лондонския панаир на книгата (London Book Fair) през март.  Литературното събитие ще се случи между 12 и 14 март, предаде БТА.

Българският щанд ще бъде с номер 2C20 и ще се помещава на втория етаж в зала Olympia, Kensington, London, точно между English PEN и Literary Translation Centre. Той ще се разполага на 20 кв.м., където представителите на българската литература ще могат да организират своите бизнес срещи и да създават бизнес контакти. На рафтовете, които ще заобикалят щанда, ще бъдат изложени книги на световноизвестните съвременни български писатели, отбелязват от БКИ Лондон. 

Откриват Пролетния панаир на книгата в София

Редица събития, организирани от Български културен институт в Лондон, ще съпровождат програмата на българския щанд и участието на България в панаира, става ясно още от информацията.

„За първи път ще има щанд на България на Лондонския панаир на книгата, благодарение на усилията на Светла Дионисиева и на разбирането от страна на Министерството на културата за важността на литературната и културната дипломация. Най-после ще има българско участие и дом на българската литература на втория най-важен професионален панаир на книгата в света“, написа на профила си в социалната мрежа по-рано Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата към Националния дворец на културата. 

Той обяви, че българската литература ще бъде „подобаващо“ представена в Лондон от носителите на международната награда „Букър“ Георги Господинов и Анджела Родел, от други писатели и от каталозите на английски език, които в Националния център за книгата се изготвят ежегодно, с финансовата подкрепа на Министерството на културата. 

В рамките на събитието ще бъде представено английското издание на книгата „Случаят Джем“ на Вера Мутафчиева.

Лондонският панаир на книгата е второто по големина книжно изложение в света, след това в Ню Йорк, където световни автори и издателства ще се запознаят с постиженията на изключително талантливата българска литература, отбелязват от Културния ни институт в английската столица. 

 

Последвайте канала на

Нора Виткова
749 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини