Над 100 монети сечени в Стара Загора през различните векове ще бъдат представени в нумизматична изложба

  • 05 декември 2023 15:02

  • 3284
  • 1
Над 100 монети сечени в Стара Загора през различните векове ще бъдат представени в нумизматична изложба
© bulphoto (архив)

В навечерието на празника на банкерите - Никулден, тази вечер в малката изложбена зала на Регионалния исторически музей в Стара Загора ще бъде открита експозицията "Нумизматичен салон'2023". Tя е под надслов „Монетите през вековете - Берое, Августа Траяна, Верея, Иринополис, Боруй”. 

Експозицията представя монети, които са открити само в самия град, но не и в околностите му или в близките села. Специално внимание е отделено на монетите, сечени от Августа Траяна. Градът е имал правото да сече монети от император Марк Аврелий, началото на II в., до император Галиен, средата на III век. Посетителите ще могат да разгледат около 100 монети от фонда на Регионалния исторически музей в Стара Загора.

Целта на изложбата е да бъдат показани монети, употребявани от местното население през различните периоди от съществуването на Стара Загора, като се започне от времето на неоткритото предполагаемо тракийско Берое IV в. пр. Хр. и се стигне до османския период.

Дете откри древноримска монета на 1800 години

Между изложените монети има такива с оригинални сюжети, като богинята Тюхе с корона във вид на крепост с три кули, Речен бог в подножието на хълм с крепост (вероятно Аязмения връх), крепостна порта и др. „Акцент е поставен върху монетите от по-мащабно проучени обекти като Форума на Августа Траяна и открития наскоро и частично проучен Източен некропол на града, намиращ се в градинката при ул. „Христина Морфова”. Наблюденията върху монетите от този некропол и новооткритите в него черепи с изкуствена деформация позволяват да се направят изводи за етническия произход на някои от погребаните в него. По всяка вероятност се касае за алани, които са сродни на прабългарите, и след 371 г., след сблъсък с хуните част от тях се отправят от местоживелищата си в Кавказ на запад, като достигат и до Берое. Виден техен представител е Аспар, който спасява Берое от хуните в средата на V век. В чест на Аспар жителите на града издигат паметник, чийто постамент с надпис е запазен и до днес“, разказа пред БТА кураторът на изложбата д-р Мариана Минкова, завеждащ отдел „Нумизматика” в РИМ - Стара Загора.

В изложбата са представени любопитни факти за периодите, в които са циркулирали монетите, като се обръща внимание на античните и средновековни имена на града, техния произход и значение. „Любопитен факт е, че съвременното име на Стара Загора съдържа названието на Тервеловата област Загора, което е включено и в най-ранното (XV в.) османо-турско име на града Загра-и Ески хисар „Старата крепост на Загора”, допълни Минкова.

Освен монети от разкопки са показани и монети от дарения, сред които такива от  основатели и активисти на Археологическото дружество „Августа Траяна” и видни старозагорци като Атанас Кожухаров, Димитър Сливков и Христо Райков.

Нумизматичния салон се организира за дванадесети пореден път.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3284 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.05 | 20:24

1
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto

Добави коментар

Водещи новини