Мощната магнитна буря носи ново северно сияние над страната ни

  • 01 декември 2023 16:16

  • 7483
  • 3
Мощната магнитна буря носи ново северно сияние над страната ни
© Facebook

Мощна магнитна ще буря удари Земята, съобщават от Центъра за прогнозиране на космическото време на САЩ. 

В петък през нощта около 00:20 часа мощното изхвърляне на короналната маса удари магнитното поле на Земята, причинявайки значителни отклонения от 36 nT в магниометъра на Геологическия топографски институт на САЩ във Вирджиния. 

Това събитие отбелязва началото на поредица от две изригвания, насочени към нашата планета, разкрива астрофизикът Тони Филипс на SpaceWeather.com. 

Геомагнитна буря ще ни връхлети на 25 ноември

Експертите прогнозират предстоящото второ "канибалско изригване” на коронална маса, което може да предизвика геомагнитна буря от ниво G3, придружена от грандиозни полярни сияния.

Обикновено геомагнитните бури са резултат от внезапни, интензивни слънчеви събития, като изригвания, които излъчват големи количества високоенергийни частици. Тези частици, пътуващи бързо в космоса и понякога насочени към Земята, се забавят и отклоняват от магнитното поле на Земята, причинявайки смущения и изкривявания в магнитосферата на Земята. Тези въздействия могат да доведат до временно спиране на захранването в електрическите мрежи и сателитните комуникационни системи, както и до очарователни полярни сияния, пише "Телеграф".

По време на последната геомагнитна буря от клас G3, която се случи на 5 ноември, имаше изключително ярки полярни сияния, видими дори на ниски географски ширини, включително и в България. Това явление може да се повтори и през следващите часове.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7483 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
не са ли

2023.12.01 | 21:27

3
озонови дупки от спейсекс горивото

2023.12.01 | 18:09

2
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto
Анонимен

2023.12.01 | 16:58

1
Петък време е да снимате със смартфоня по фолкотеките в тоалетните отгоре, че яко се разгонват там от тези рими еротични на фолк индустрията.

Добави коментар

Водещи новини