Пандите от Националния зоопарк във Вашингтон поеха към дома в Китай

  • 09 ноември 2023 14:05

  • 821
  • 1
Пандите от Националния зоопарк във Вашингтон поеха към дома в Китай
© Pixabay

Денят, от който любителите на панди се страхуваха, най-сетне настъпи. След продължило повече месец сбогуване трите панди - Мей Сян, Тян Тян и отрочето им Сяо Ци Дзи, които обитаваха Националния зоопарк във Вашингтон, САЩ, поеха на дълъг път към дома в Китай, предадоха Асошиейтед прес и АФП. 

Зад тях остана само празната им обител и несигурността, че в нея някога отново ще живеят панди. 

"Това е момент на скръб, но и на радост, защото празнуваме успеха на най-дългогодишната програма за опазване на даден вид в света", каза директорката на Националния зоопарк Бранди Смит. 

Пандите бяха натоварени в големи бели клетки, далече от погледа на публиката. Мотокари ги отведоха до чакащите камиони - заедно с голямо количество ябълки и бамбук за похапване по пътя. 

Животните бяха откарани до международното летище Дълес в Северна Вирджиния, където ги чакаше специално оборудван Боинг 777F, наречен ФедЕкс Панда Експрес. 19-часовият полет до Чънду, Китай, включва спирка за презареждане с гориво в Анкъридж, Аляска. 

Панда, кръщелник на Брижит Макрон, се прибира в Китай

Бранди Смит отбеляза, че по време на 50-годишния обмен на панди между Китай и Националния зоопарк животните от вида Голяма панда са били извадени от списъка на застрашените видове. 

Смит каза, че се надява съвсем скоро отново да дойде на летището, празнувайки завръщането на пандите в Националния зоопарк.

Няма гаранция обаче, че това ще се случи. Споразумението за обмен между зоологическата градина и Китайската асоциация за опазване на дивата природа изтича в началото на декември и преговорите за подновяването или удължаването му не са дали резултат.

Отдавнашни наблюдатели на Китай допускат, че  Пекин постепенно изтегля своите панди от зоологически градини в Америка и Европа на фона на дипломатическо напрежение с редица западни правителства.

Зоологическата градина в Сан Диего върна своите панди през 2019 г., а последната мечка от вида от зоопарка в Мемфис, Тенеси, се прибра у дома по-рано тази година.

Първата панда, родена във Франция, замина за Кита

Заминаването на пандите от Националния зоопарк във Вашингтон означава, че единствените представители на вида, които остават в Америка, са тези в Атланта, като договорът за заемането им изтича в края на следващата година. Вероятно в началото на 2024 г. в Китай ще бъдат изпратени двете панди близначета, последвани от родителите им в края на годината.

От китайското посолство похвалиха ползите от многобройните споразумения за обмен на панди с китайските зоопаркове по света, без обаче да дават знак дали програмата с американските зоопаркове ще продължи в краткосрочен план.
 
"Подобно сътрудничество има голям принос за взаимното разбирателство и приятелството между китайския и американския народ. Китай ще продължи да работи в тясно сътрудничество с партньорите си, включително със САЩ, в областта на опазването и изследването на застрашените видове и опазването на биологичното разнообразие", казаха от посолството.

Радващата се на голяма популярност "Панда-камера" на Националния зоопарк във Вашингтон, които позволяваше животните да бъдат наблюдавани по всяко време,  понастоящем показва най-големите им хитове.

Мей Сян и Тян Тян пристигнаха във Вашингтон през 2000 г. Отрочето им Сяо Ци Дзи или "Малкото чудо" се появи на бял свят през 2020 г., припомня АФП.

Първите две панди са предложени на САЩ от  Пекин през 1972 г. след историческото посещение на президента Ричард Никсън в комунистически Китай.

Зоопаркът в Мемфис се сбогува с панда, която ще бъде върната в Китай

Китай от години практикува т.нар "панда дипломация", предоставяйки своите емблематични животни на страни, отношенията с които са "в подем". 

Предвид обаче сегашният тон на двустранните отношения, не е изненадващо, че китайските власти оставят договорите си с американските зоологически градини да изтекат, коментират наблюдатели. 

Националният зоопарк във Вашингтон похарчи милиони долари, за да осигури на пандите подходящи заграждения и да проучи поведението им. 

За да отпразнува заминаването им, зоологическата градина организира в края на септември специално събитие, наречено "Панда палуза" в края на септември, което привлече хиляди фенове.

Голямата панда се смята за неофициален символ на Китай и е защитена от държавата. Понастоящем около 1800 мечки от вида живеят в естествената им среда. Пандите обитават главно планинския район на югозападната провинция Съчуан, където има запазени бамбукови гори. Около 180 екземпляра се отглеждат в различни развъдници и зоологически градини. Китайските власти са си поставили за цел до 2025 г. да увеличат общата популация на пандите в дивата природа до над 2000, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
821 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.09 | 19:18

1
Хоpата вече могат да прeдотвpатят или излекуват диaбeтa само с едно лекаpство. Подходящо за всеки и дeйства бъpзо, пoмoгнeте на сe.бе си или на близкитe си това е лeкаpството----->> goo.su/diabexin

Добави коментар

Водещи новини