Изригване на вулкан стана причина за поява на нов остров в Япония

  • 09 ноември 2023 13:03

  • 1403
  • 2
Изригване на вулкан стана причина за поява на нов остров в Япония
© Pixabay

Изригване на подводен вулкан преди три седмици стана причина за образуване на нов малък остров, но според експерти той няма да има дълъг живот, съобщи АП. 

Вулканът, който няма име, се намира на около 1 км от южния бряг на о. Иво Джима, наричан в Япония Йото. Серията изригвания започнаха на 21 октомври. В продължение на 10 дни вулканична пепел и камъни са се трупали в плитчината, докато накрая са се показали над морската повърхност. В началото на ноември новият остров е бил с диаметър около 100 м и височина 20 м. според Японската метеорологична агенция. 

Изригването на вулкана Хунга-Тонга бързо разрушава озоновия слой

Вулканична активност близо до Иво Джима се е наблюдавала и друг път в последните години, но образуването на нов остров е значимо събитие. Островът обаче няма да просъществува дълго време, тъй като натрупаните пепел и камъни ще бъдат отнесени от вълните. 

Експертите все още анализират структурата на острова. Той би оцелял по-дълго време, ако се състоеше от лава или пемза, допълва БТА. 

Последвайте канала на

Весела Найденова
1403 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.11.09 | 14:04

2
Отслабването без диета и гладуване не е мечта - това е реалност.Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват---->> mub.me/keto
кириленко

2023.11.09 | 14:04

1
обявете го за японски ,защото путин ще го анексира....

Добави коментар

Водещи новини