Вкаменелости на корали на 300 милиона години са открити непокътнати на о. Крит

  • 05 октомври 2023 12:29

  • 1123
  • 1
Вкаменелости на корали на 300 милиона години са открити непокътнати на о. Крит
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

На най-големия гръцки остров Крит са открити непокътнати фосили на корали на възраст 300 милиона години, предаде информационната агенция „Нюзбомб“.

По склоновете покрай магистралата между градовете Ираклион и Ханя, насред метаморфозирани доломити са запазени в почти перфектно състояние някои от най-старите вкаменелости на остров Крит, пише на сайта.

Те се намират в района на село Фоделе, Северен Крит, пише в публикация на Фейсбук страницата на глобалния геопарк на ЮНЕСКО Псилоритис, кръстен на най-високия планински масив на остров Крит – Ида или Псилоритис.

Става въпрос за вкаменелости на корали, мъхообразни (ектопрокти) и раменоноги на възраст приблизително 300 милиона години.

Земетресение разлюля гръцкия остров Крит

Скалите, в които се намират, са били погребани преди около 23 милиона години на дълбочина повече от 30 километра в земните недра, където са се превърнали в мрамор. 

Въпреки невероятно голямото налягане и високите температури, на които са били подложени, вкаменелостите във Фоделе са запазили почти всички свои характеристики в много добро състояние, пише в публикацията. 

Последвайте канала на

Нора Виткова
1123 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.05 | 15:20

1
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> mub.me/medbg

Добави коментар

Водещи новини