Изключително рядък сребрист гибон се роди на остров Ман

  • 28 септември 2023 15:24

  • 967
  • 1
Изключително рядък сребрист гибон се роди на остров Ман
© Pixabay

Изключително рядък сребрист гибон е роден в "много важен" момент за парк за диви животни на остров Ман, съобщи ДПА.

Първите снимки на най-новото попълнение в Парка за диви животни в Къра показват как един от застрашените примати, наречен така заради сребристосивата си козина, е сгушен в скута на майка си, която се храни с плодове и се грижи за новото си бебе.

Младият гибон, чието име все още не е дадено, бе посрещнат в парка на 11 септември и се присъедини към братчето и сестричето си Финло и Алин, които се родиха съответно през 2017 и 2020 г.

Това е третото раждане на сребрист гибон в зоологическата градина, откакто родителите на бебето, Сламет и Накула, бяха докарани на острова през 2016 г. като част от глобална програма за размножаване.

Родом от индонезийския остров Ява, сребристите гибони са класифицирани като застрашен вид от Международния съюз за опазване на природата, като в дивата природа са останали едва 2 000 възрастни индивида.

Новото попълнение в Парка за диви животни в Къра е родено като част от програмата ex-situ на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА), която има за цел да защитава застрашени видове.

Индонезия се опитва да спаси местообитанието на гибоните на остров Ява

Катлийн Греъм, генерален мениджър на Mарка за диви животни в Къра, каза, че е "страхотно" да се види как семейството нараства, предава БТА.

"Девет европейски зоопарка се грижат само за 52 сребристи гибона, така че раждането е много важно за нас", каза тя и добави: "Знаем колко жизненоважни са програмите на ЕАЗА за усилията за опазване на природата и сме много горди, че можем да изиграем своята роля".

Последвайте канала на

Весела Найденова
967 1

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.28 | 18:15

1
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> mub.me/medbg

Добави коментар

Водещи новини