Защо розовите диаманти са толкова редки

  • 20 септември 2023 19:50

  • 1600
  • 0
Защо розовите диаманти са толкова редки
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Учени разкриха защо розовите диаманти са толкова редки, съобщава БТА, позовавайки се на научно изследване. Тези скъпоценни камъни се срещат почти само в Австралия. Цената им е изключително висока. 

Повече от 90 процента от розовите диаманти в света са добити в мината "Аргайл", намираща се в северозападната част на страната, която понастоящем е затворена. 

Повечето от мините за добив на диманти се намират на други континенти - например в Южна Африка и Русия. 

Рядък розов диамант, оценен на 35 милиона долара, отива на търг

Австралийски научен екип е провел изследване, публикувано в "Нейчър Комюникейшънс", според което розовите диаманти са формирани при разделянето на първия суперконтинент на Земята преди 1,3 млрд. години. 

За да се формира един диамант, са необходими два компонента, каза пред АФП геологът Хюго Олиерук от университета в Пърт. Първият компонент е въглерод. На по-малко от 150 км дълбочина въглеродът се намира под формата на графит. Вторият компонент е силното налягане. То е в състояние да определи цвета на диаманта. По-малкото налягане води до розов цвят, а малко по-силното - до кафяв, обяснява Олиерук. 

Според Олиерук геоложките процеси по разделянето на единствения суперконтинент на Земята са избутали розовите диаманти към повърхността на днешна Австралия подобно на тапи за шампанско. 

Сн. gettyimages.com

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1600 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини