Вече месец продължава състезанието за най-мързелив гражданин в Черна гора

  • 20 септември 2023 16:28

  • 1861
  • 0
Вече месец продължава състезанието за най-мързелив гражданин в Черна гора
© Pixabay

Ежегодната надпревара в черногорското етно село Брезна започна на 19 август тази година с 21 състезатели и продължава до момента. Предишният рекорд от 24 дни бе счупен в понеделник, предаде “Болкан Инсайт”.

Петима състезатели остават в хоризонтално положение с надеждата да спечелят популярност и наградата от 1000 евро. Сочен за фаворит към момента е 21-годишен младеж от Сърбия.

„Това е много психологическо състезание и участниците са интересни личности“, каза пред медиите организаторът Радоня Благоевич, който е собственик на курорта. Повечето състезатели са от Черна гора, но има и от съседните Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия, както и от Русия и Украйна.

“Компанията е фантастична”, коментира един от участниците.

Състезанието се провежда за първи път през 2001 г. в Брезна като хумористичен отговор на упорития стереотип, че черногорците са мързеливи и предпочитат да останат в леглото, предава БТА. На тях са им присъщи, впрочем, хуморът и самоиронията, и шампионатът по мързел доказва това. Състезанието се радва на интерес от много международни медии.

Уволниха десетки гръцки съдии и прокурори заради мързел и некомпетентност

Съгласно регламента състезателите се хранят три пъти на ден и могат да стават за 15 минути на всеки осем часа за лични нужди. Ползването на мобилни устройства не е забранено. Стоенето или седенето в леглото обаче води до незабавна дисквалификация. Участниците в надпреварата са под лекарско наблюдение.

Рекордът през 2021 г. от 117 часа в леглото принадлежи на Дубравка Акшич. Тя участва и тази година в надпреварата и споделя пред балканската редакция на Радио Свободна Европа: “Питаха ме какво беше първото нещо, което поисках да направя след състезанието. Отговорих: да си почина.”

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1861 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини