Учени: Бирата е по-полезна за имунитета от киселото мляко

  • 12 септември 2023 10:23

  • 7191
  • 0
Учени: Бирата е по-полезна за имунитета от киселото мляко
© Pixabay

Бирата е по-полезна за имунитета от киселото мляко, кефира, сиренето и други ферментирали млечни продукти, според китайски учени, цитирани от "Фронтиърс ин нютришън". 

Благоприятният ефект се дължи на съдържащите се в нея ферменти.

Авторите на настоящото изследване от Медицинския университет в Далян, Китай, са оценили състава на пенливата напитка и са установили, че полифенолите и целулозата в нея остават ключови съставки за укрепване на имунната система.

Според учените особено ценни са полифенолите - мощни антиоксиданти с пребиотични свойства. Те създават в храносмилателната система подходяща среда за размножаване на полезни микроорганизми, като подпомагат растежа на лактобацилите и бифидобактериите.

Важна роля играят и епикатехинът, катехинът, метилмалоновата киселина и кафеената киселина, които потискат растежа на патогенните микроорганизми.

Безалкохолната бира може да ни докара голяма беля

Изследователите отбелязват, че безалкохолната бира е по-здравословна от обикновената, тъй като не съдържа етилов алкохол.

Китайските експерти напомнят, че пивото е полезно за организма само когато се пие в разумни количества. 

"Умерената консумация на бира помага за предотвратяване на атеросклероза и сърдечни заболявания, потиска рака и подобрява кръвообращението и имунната функция. Доказано е също така, че бирата има антиоксидантно и подмладяващо действие", пишат авторите на изследването, цитирани от БТА. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
7191 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини