Шимпанзетата, подобно на хората, са способни да разглеждат алтернативни възможности, когато са изправени пред избор

  • 23 юни 2023 22:56

  • 1000
  • 0
Шимпанзетата, подобно на хората, са способни да разглеждат алтернативни възможности, когато са изправени пред избор
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Подобно на хората, шимпанзетата могат да  разгледат два сценария и да се подготвят за тях, за да постигнат дадена цел, предаде Франс прес, позовавайки се на експеримент, описан в сп. "Байолъджи летърс". 

Теоретично т. нар. модално разсъждение е прерогатив на човешкия мозък. То ни позволява  да си представим или обмислим какво би могло да се случи при определени условия.

Ако не сме сигурни, например, дали по-късно ще бъде слънчево или ще вали, можем да вземем слънцезащитен крем и чадър, преди да излезем навън. Тази способност за разглеждане на различни възможности е от съществено значение за човешкото познание, допълва БТА. 

Горски шимпанзета са се научили да копаят кладенци за вода

Някои изследователи смятат, че въпросната способност за разсъждение е присъща само на човека, като се проявява едва след ранна детска възраст и изисква усвояването на езика. Други изследователи обаче са открили, че шимпанзетата могат да разсъждават логично, когато са изправени пред ситуация, предполагаща избор.

"Модалното разсъждение е в основата на нашата способност за въображение", отбелязва пред Ян Енгелман, асистент по психология в Калифорнийския университет в Бъркли. Според  водещия автор на шимпанзетата също могат да обмислят алтернативни възможности, т.е. да си представят възможни изходи от дадена ситуация.

В миналогодишен тест изследователят вече е  наблюдавал реакциите на шимпанзе към експериментатор в зависимост от това дали последният е имал избор или не да му даде очаквана награда. Шимпанзето не се е сърдило на експериментатора, че не е удовлетворил желанието му, когато това не е зависело от него, но в противен случай се е възмущавало.

Този път, съвместно с колеги от британски, австрийски и германски университети, Енгелман прави първото по рода си изследване, чиято цел е да установи дали шимпанзето може да предвиди и да се подготви за сценарий с два възможни изхода.

Новият експеримент показва, че шимпанзетата могат да мислят в перспектива и да се подготвят за два възможни сценария, за да постигнат дадена цел, и че са единствените животни, освен човека, за които се знае, че са способни на това.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1000 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини