Най-застрашеният вид морски бозайници успява да се спаси в Калифорнийския залив

  • 09 юни 2023 10:59

  • 682
  • 2
Най-застрашеният вид морски бозайници успява да се спаси в Калифорнийския залив
© Pixabay

Оставащите малко на брой калифорнийски морски свине в Мексико успяват въпреки всичко да запазят единственото си местообитание в Калифорнийския залив, установи научна експедиция, предаде Асошиейтед прес.

Експертите свидетелстват, че са видели от 10 до 13 екземпляра от вида в продължение на близо двуседмичното си плаване в залива миналия месец. Почти същият брой са били регистрирани при предишната подобна експедиция през 2021 г. Тъй като калифорнийските морски свине са дребни и потайни бозайници, наблюденията са извършвани с мощни бинокли и са категоризирани като вероятни. Животните освен това издават и звуци, които могат да се проследяват с помощта на акустични устройства за наблюдение.

Експерти от Мексико, от организацията за консервация "Сий Шепард" и на Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ казаха, че са забелязали най-малко едно и поне две бебета от вида, което увеличава надеждите за оцеляване на най-застрашения вид морски бозайници в света.

Въпреки това е рано да се празнува опазването на вида, отбелязва Асошиейтед прес. Популацията на морските бозайници се е стопила от близо 600 екземпляра през 1997 г., нелегалните риболовни мрежи в залива улавят и унищожават калифорнийските морски свине в продължение на десетилетия. Рибарите слагат мрежите, за да ловят тотуава, която е деликатес в Китай и се продава за хиляди щатски долари за килограм.

Риболовът с мрежите не е разрешен, но мексиканската администрация на президента Мануел Лопес Лабрадор отказва да компенсира рибарите за отказа им да ловят риба с мрежи в местообитанието на застрашените бозайници, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
682 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.06.09 | 16:48

2
МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ, ЗА ДА НИ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС ВЕЧЕ СМЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ НАД 5800 ФЕНА ПОДКРЕПЯТ ДНЛ ФЕНТЪЗИ И ЗАПОЧВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ НАГРАДИ ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ С НАС ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

2023.06.09 | 12:09

1
КАКВО СПАСЕНИЕ , БЕ ДРАГИ ЗРИТЕЛИ , ЯНКИТЕ О СРАХА ЦЯЛОТО ЗЕМНО КЪЛБО , ВАЖНА Е ПЕЧАЛБАТА.

Добави коментар

Водещи новини