Откриха динозавър, който вероятно е бил последният представител на вида си

  • 08 юни 2023 22:30

  • 7382
  • 2
Откриха динозавър, който вероятно е бил последният представител на вида си
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Американски учени откриха динозавър, вероятно последният от своя вид - ранен орнитопод, съобщи БТА. 

Растителноядният екземпляр е наречен Iani smithi в чест на римския двулик бог Янус. Орнитоподите дават началото на развитието на по-познатите растителноядни динозаври с подобна на патешка човка муцуна - паразауролофи и едмонтозаври. 

По-голямата част от скелета на този динозавър - череп, гръбнак и крака - са открити в Сийдър, щата Юта. Водещият учен Линдзи Зано от университет на Северна Каролина и ръководител на отдела по палеонтология в природонаучния музей в Северна Каролина, каза:

"Намирането на Яни е чист късмет. Ние знаехме, че подобен вид е съществувал като част от екосистемата, защото бяхме изолирали зъби, но не очаквахме да се натъкнем на толкова хубав скелет, особено от този период в развитието на Земята. Яни може би е последният оцелял от динозаврите, живели на това място в Северна Америка. Той е символ на променящата се планета. След неговия вид са се развили растителноядните динозаври с муцуна тип човка."

В Аржентина представиха вкаменелост на огромен динозавър с дълга шия

Iani smithi е живял преди около 99 млн. години, в средата на периода креда. Най-отличителната му черта са били зъбите, чиято форма е била подходяща за растителна храна. Според учените средата на периода креда е време на големи промени, които са дали мощно отражение върху популацията на динозаврите.  

Наличието на въглероден диоксид в атмосферата по това време предизвиква затопляне на повишаване на нивото на морската вода. Динозаврите са разполагали с все по-малко земя за обитание. 

Температурата е била толкова висока, че на полюсите са се развили дъждовни гори. Предполага се, че гигантските растителноядни завроподи са изчезнали в Северна Америка. Изчезнали са и алозаврите. 

По същото време малките растителноядни динозаври като ранните динозаври с муцуна с формата на човка и трицератипсите, тероподи като тиранозавъра и големия овираптозавър са навлезли от Азия. 

Според изследването, публикувано в "Плос уан", Iani smithi е уникален не само заради това, че е открит наскоро, а и защото неговите фосили са рядко срещани в Северна Америка. "Възстановихме скелета на този екземпляр от групата на орнитоподите, които се срещат почти изцяло само на територията на Европа", каза д-р Зано. 

Предполага се, че друг северноамерикански динозавър - тенонтозавър, живял в периода на ранната креда, е принадлежал към тази група. 

Мая Йорданова
7382 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.06.09 | 16:49

2
МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ, ЗА ДА НИ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС ВЕЧЕ СМЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ НАД 5800 ФЕНА ПОДКРЕПЯТ ДНЛ ФЕНТЪЗИ И ЗАПОЧВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ НАГРАДИ ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ С НАС ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

2023.06.09 | 02:33

1
>> Горещи момичета ви очакват на - - - Sexy18.pw

Добави коментар

Водещи новини