Силата на позитивното мислене и как преобръща живота

  • 05 юни 2023 12:33

  • 1403
  • 0
Силата на позитивното мислене и как преобръща живота
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Позитивното мислене играе много важна роля за здравето и живота на всеки човек. То може да помогне както за управлението на стреса, така и да подобри самочувствието. Положителното мислене не означава да гледате на света през розови очила или непременно да избягвате трудните ситуации, а да подхождате към предизвикателствата в живота с позитивна нагласа. За целта трябва да се опитвате да виждате най-доброто в другите хора, както и да оценявате своите способности.

Начинът, по който обясняваме защо са се случили събитията, ни показва какво ни е мисленето. Позитивно е при хората, които са склонни да си приписват заслугите за добрите неща и обвиняват външни причини за лошите резултати. Освен това виждат негативните събития като временни и нетипични, което е характерно за поколението Gen Z. Негативно мислене имат хората, които обвиняват себе си, когато се случат лоши неща, но не успяват да видят приноса си за успешните резултати, а имат склонност да гледат на негативните събития като на очаквани и трайни. Най-общо казано позитивното мислене е да гледаш на нещата от положителна гледна точка, фокусирайки се върху оптимистичната нагласа. 

Развлечението на токсичните мъже – какво е орбитинг?

Позитивното мислене води след себе си огромни ползи за здравето – по-добра устойчивост на стреса, подобрено психическо здраве и физическо състояние, по-дълъг живот, по-ниски нива на депресия, намален риск от смърт, свързан със сърдечно-съдови заболявания. Обяснението е просто – хората с положителна нагласа са по-склонни да правят редовни физически упражнения, да избягват пушенето, да се хранят здравословно и да имат режим на спане.

Въпреки ползите от позитивното мислене, всъщност има доста моменти, когато реалистичният оптимизъм е за предпочитане. Защото хората с погрешни очаквания, независимо дали са оптимистични или песимистични, са склонни да се справят по-зле по отношение на психичното здраве в сравнение с реалистите. Ето защо най-добрият подход е позитивното мислене върху основата на реалистични очаквания. 

Как да разберем дали не сме в токсична връзка?

Мнозина сигурно са чували за токсичната позитивност, която настъпва, когато неправилно приложеното позитивно мислене преминава границата. Тази прекомерна позитивност може да попречи на автентичната комуникация и да накара хората да изпитат чувство на срам или вина. Понякога положителното мислене може да има клопки. Въпреки че е важно да имате цялостна положителна перспектива, нереалистично високите очаквания могат да доведат до разочарование. Неспособността да приемате  негативни емоции, известна като токсична позитивност, също може да има отрицателен ефект върху психическото здраве.

Дори и да не сте роден оптимист, има неща, които можете да направите, за да се научите как да мислите по-позитивно. Една от първите стъпки е да обърнете внимание на разговорите си със себе си.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1403 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини