Откриха два застрашени вида кит в Средиземно море

  • 29 май 2023 21:02

  • 1341
  • 0
Откриха два застрашени вида кит в Средиземно море
© Pixabay

Експерти откриха два застрашени вида кит в изключителната икономическа зона на Израел в Средиземно море, съобщи Синхуа.

Изследването на организация „Грийнпийс“, Университета в Хайфа и екип от италиански учени, се проведе с помощта на акустично-визуалното наблюдение на морските бозайници.

Експертите откриха група кашалоти и четири представители на вида клюномуцунест кит на Кювие на 15 км от брега на Хайфа. И двата вида животни са определени за „уязвими“ в Червения списък на Международния съюз за защита на природата.

В рамките на проучването бяха открити също и различни видове делфини. По думите на „Грийнпийс“ в Средиземно море има обширни дълбоки равнини с канали, граничещи със склонове, които са ключово местообитание за морските бозайници, предаде БТА. 

Авторите на изследването предупреждават, че нови проекти за извличане на природен газ и петрол в израелски води биха могли сериозно да навредят на морските бозайници.

Застрашен вид тюлен се пече на израелски плаж

Под особена опасност са поставени двата вида китове. Учените добавиха също, че незабавното систематично изследване на морските бозайници е от съществено значение.

„И двата вида са неблагоприятно повлияни от шума, който произвежда човешката дейност. Те могат и да бъдат наранени в случай на разлив в морето“, казаха учените.

1341 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини