Шимпанзетата са способни на сложни комбинации от звуци, подобни на човешките

  • 08 май 2023 17:43

  • 446
  • 2
Шимпанзетата са способни на сложни комбинации от звуци, подобни на човешките
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Шимпанзетата комбинират звуци в по-големи комуникативно значими структури, както правят и хората, сочи швейцарско проучване, цитирано от БТА. 

Изследователите от университета на Цюрих предполагат, че тази способност може да е еволюционно по-древна, отколкото се смяташе досега.

Основна характеристика на човешкия език е способността на хората да комбинират думи в по-големи смислови фрази т.е.  значението на цялото е свързано с това на частите. Откъде идва тази способност и как се е развила обаче не е съвсем ясно.

Горски шимпанзета са се научили да копаят кладенци за вода

Шимпанзетата също разчитат на различни звуци, за да улеснят своя социален и природен живот. При определени обстоятелства те могат да комбинират тези звуци в по-големи последователности.

Изследователи от университета в Цюрих провеждат експерименти с диви шимпанзета от Уганда, които им помагат да установят, че наистина разбират звукови комбинации.

Новите открития могат да дадат информация за еволюционните корени на композиционната природа на езика.

„Хората и шимпанзетата за последно са имали общ прародител преди приблизително 6 милиона години. Нашите данни показват, че способността за комбиниране на смислени звуци може би се е появила преди поне 6 милиона години, ако не и повече“, казва Саймън Таунсенд, професор от университета в Цюрих.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
446 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
БЪЛГАРИЯ

2023.05.08 | 18:00

1
Тия са гербаджий ...

2023.05.08 | 18:14

2
а майка ти е макак.

Добави коментар

Водещи новини