Коронацията на Чарлз Трети е част от еволюцията на съпругата му Камила

  • 27 април 2023 22:55

  • 2150
  • 7
Коронацията на Чарлз Трети е част от еволюцията на съпругата му Камила
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Коронацията на Чарлз IIIЧарлз IIIЧарлз III, пълно име Чарлз Филип Артър Джордж Маунтбатън-Уиндзор, е крал и държавен е част от еволюцията на съпругата му Камила, съобщи БТА. Британската кралица консорт извървя дълъг път.

Когато Камила бъде официално коронована редом със съпруга си през следващата седмица, това ще бъде кулминацията в една постепенна трансформация, отнела ѝ повече от пет десетилетия. От "другата жена" Камила се превърна във фигура с голямо значение на британската монархия. 

Коронацията на крал Чарлз идва след седем месеца след заемането на престола. Много от британците започнаха да приемат Камила, въпреки че според някои експерти и наблюдатели тя винаги ще бъде следвана от сянката на миналото си. "С времето и много внимателно Камила успя да покаже на хората истинското си лице - тя не е чудовище и е тук, за да върши сериозна работа", каза Ингрид Суард, главен редактор на сп. "Маджести". "Но най-важното за нея е начинът, по който подкрепя съпруга си. Тя винаги е до него."

Бъкингамският дворец оповести подробности за коронацията на Чарлз III

75-годишната Камила беше безмилостно разкъсвана от таблоидите в продължение на години. Суард каза, че Камила е спечелила уважение със смирението си и готовността да изпълнява задълженията си.

Тя се харесва на британците благодарение на земната си натура и благотворителната си дейност, най-вече срещу домашното и сексуалното насилие. Като кралица тя продължи да подкрепя тези каузи. 

Някои обаче смятат, че Камила никога няма да изчисти репутацията си от времето, когато беше третият човек в брака на Чарлз и принцеса Даяна. 

Бих казала, че тя все още е "другата жена" и вероятно ще остане такава, каза Ариан Чернок, професор по съвременна британска история от университета в Бостън. "Присъствието на Даяна ще се усеща много силно в Уестминстърското абатство на 6 май. Трудно ще бъде да не видим това, когато погледнем към Чарлз и Камила. Предизвикателството ще остане пред Камила дори когато официално стане кралица."

Камила Роузмари Шанд е родена на 17 юли 1947 г. в семейство с тесни връзки с британската кралска фамилия. Смята се, че тя и Чарлз се срещат за първи път по време на мач по поло през 1970 г. Тогава Камила е на 23 години. Двойката бързо се сближава. Романсът им обаче прекъсва, когато Чарлз постъпва във флота. В негово отсъствие Камила се омъжва за дългогодишния си приятел, офицерът от британската армия Андрю Паркър-Боулс, през 1973 г. Чарлз се жени за Даяна през 1981 г. 

В началото на 90-те години Даяна обявява публично огорчението си от връзката на Чарлз и Камила. Сензационните детайли водят до скандал в кралското семейство.

Камила и съпругът ѝ се развеждат през 1995 г., малко след като Чарлз признава аферата си в телевизионно интервю. През 1997 г. Даяна загива в автомобилна катастрофа. Смъртта й предизвика скръб по целия свят. Камила и Чарлз изчакаха и се ожениха през 2005 г. на гражданска церемония в тесен кръг. 

Предвид обществената враждебност към Камила дворецът внимателно менажираше публичните ѝ изяви в продължение на десетилетия. Камила правеше десетки официални визити с благотворителна цел всяка година. Сърдечността ѝ и способността да общува с хората без съмнение са помогнали за промяната в имиджа ѝ. Тези, които са я срещали, я описват като непресторена и мила. 

"Когато човек я види, става ясно, че тя не се държи на дистанция. Тя е непресторена. Мисля, че това е една от най-положителните й черти", казва Суард.

Статусът на Камила като втора съпруга на Чарлз дълго време повдигаше въпроса за титлата, която ще има един ден. Кралица Елизабет Втора разреши въпроса през миналата година, когато даде благословията си за това Камила да бъде кралица консорт. Жестът беше прочетен като формален знак, че кралското семейство най-сетне е приело Камила като уважаван старши член на фамилията.

По-рано през този месец Бъкингамският дворец официално нарече Камила "кралица Камила" за първи път - в официалните покани за коронацията. Кралицата консорт не споделя властта на суверена и отпадането на думата "консорт" от титлата няма да промени това. Въпреки този факт обаче промяната маркира още една стъпка по пътя към реабилитацията на Камила. 

Промяната на титлата не означава непременно обществено одобрение, смята Чернок. "Камила, независимо от това какво представлява, винаги ще разделя хората."

През март Камила очарова хората при първото си държавно посещение като кралица консорт. Тогава тя носеше диамантена тиара, принадлежала на кралицата майка, и диамантена огърлица, подарена ѝ от кралица Елизабет Втора. 

Имиджът ѝ обаче отново беше накърнен, когато доведеният ѝ син - принц Хари, я обвини в изнасяне на лична информация за самия него пред медиите като част от сделка за по-сърдечно отношение на журналистите към Камила. По думите на Хари той и по-големият му брат Уилям са молили баща си да не се жени за Камила, а след това са били принудени да я приемат в живота си. Мемоарната книга на Хари - "Резервен" ("Spare"), обрисува Камила като човек на схемите, който играе дълга игра, чиято цел в крайна сметка е брак и корона.

Синът на Камила - Том Паркър-Боулс, отхвърли твърденията на Хари през миналата седмица. "Не се вълнувам от това кой какво е казал. Няма никаква игра. Тя се омъжи за човека, когото обича, ето това се случи."

Камила рядко говори за личния си живот. В интервю за британския "Вог" през миналата година тя сподели, че е била наблюдавана и преценявана толкова дълго, че е трябвало да намери начин да живее с това. "Никой не обича да бъде гледан през цялото време, да бъде критикуван. Но накрая просто го приех и продължих напред." 

Камила фокусира енергията си върху каузи като грамотността сред децата, опазването на животните, домашно насилие и такова, основано на пола. Според Чернок не е късно Камила да спечели по-широко одобрение. "Тя има невероятната възможност да проведе разговорите по противоречиви теми като расизма, робството, елитизма." Все пак според експертката това е малко вероятно предвид факта, че Камила никога не е искала да бъде кралица. "Тя приема фактите и продължава напред."

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2150 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
ХА, ха, ха...

2023.04.28 | 16:40

7
АБСОЛЮТНО БЕЗИНТЕРЕСНА ДВОЙКА. камила се омъжи за чарлз за да го спаси от гафа му с любовника му градинар, който със стълба прескачаше в спалнята му за секс. Кралицата беше в ужъс и си затвори очите , които и без това бяха слепи.

2023.04.28 | 08:42

6
ингилизите скоро ще гризнат дървото, когато камилата остане сама и ще е кралица. мунчо скоро ще се гътне.
Не

2023.04.28 | 05:30

1
Тя никога няма да успее да спечели хората, така както го направи Даяна.
Диянчето

2023.04.28 | 06:44

5
Чърлс да се ожени за Зеленски, така ще грабнат сърцата.
Емѝ... Че Надежда Дойчева

2023.04.28 | 05:55

2
За слава на убавицата надежда дойчева че тая надка е яростно че самовлюбен тип. Че оно че въобще не му личи.
гугъл, снимка, видеоклип

2023.04.28 | 05:56

4
!!! ДАВАМЕ ДУМАТА гост Надежда Доичева "Катастрофи в София" / T.V.M.E.D.I.A !!! МНОГО ГРОЗНА СВ.ИНЯ АМА ДА ЖИВЕЕ ГРИМЬОР КАЛУГИН. НАДКЕ, ЧЕ У СУРАТ ЧЕ КВА ВЕЩИЦА СИ ЧЕ ТРЕЕ ДА ОКАМ ЕКЗОРСИСТ. чЕ ВЕКЕ СМЕ С ЯКО ЧЕ НАДНОРМЕНО ТЕГЛО. ........ !!! НЕ Е ЗА ГЛЕДАНЕ! Деб.елана лъ.сна чисто г.о.ла в социалната мрежа (СНИМКИ 18+) !!!
Перник, ж.к.Изток, бл.64, вх."З"

2023.04.28 | 05:55

3
!!! В престъпната група влиза и една жена. Лицето, Надежда Дойчева, която се занимава с недвижими имоти като нейната задача е да намира така наречените жертви. Фирмата с която оперира е „Кеър ту ю“ ООД. Актуалното състояние на фирмата към 12.10.2021 година е обявена в несъстоятелност, но това не пречи дамата с половинката си, Стоян К., да се ширят в голяма къща под наем в Банкя. Възниква въпросът: От къде имат пари да поддържат този висок стандарт на живот? !!! ................................................................................................................................................ !!! Надежда Дойчева е близка приятелка с Полина Станчева, разобличена от Господари на ефира за измами чрез уреждане на кредити, за което ви пращаме и снимка за доказателство. !!! ................................................................................................................................................ !!! Полина Станчева Хамид и Надежда Дойчева !!! СНИМКА. Абе това със сигур е една и съща надежда дойчева с нейната гадна и грозна циганска мутра ама тук малко повече с грим калугин и фотошоп ресурс е прекалила.

Добави коментар

Водещи новини