Предлагат на търг неизвестно досега писмо на Дикенс

  • 10 април 2023 15:35

  • 368
  • 0
Предлагат на търг неизвестно досега писмо на Дикенс
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Неизвестно досега писмо на английския писател Чарлз Дикенс ще бъде предложено на търг за 4500 долара, съобщи БТА, позовавайки се на публикация във в. "Таймс". 

Аукционът ще бъде организиран от "Лайън харт отографс" (Lion Heart Autographs) на 10 май в Ню Йорк. 

Според изданието писмото е адресирано до френския актьор и драматург Франсоа-Жозеф Рение (1807-1885), към когото Дикенс се е обърнал за информация за източници, описващи обстоятелствата около смъртта на френския комедиограф Молиер (1622-1673).  

„Сотбис“ очаква рекордна продажба на древна Библия за над 30 млн. долара

"Скъпи Рение, един от моите приятели, известен художник, се готви да нарисува смъртта на Молиер. Няма човек, който да е по-осведомен от вас по този въпрос", пише Дикенс в писмото.

Изследователите предполагат, че писателят е имал предвид някой от големите английски художници - Чарлз Робърт Лесли (1794-1859) или Уилям Пауъл Фрит (1819-1909). 

Въпреки това нито в техните каталози, нито в докладите на Кралската академия по изкуствата за изложбите за 1849-1850 г. се споменава за картина, изобразяваща смъртта на Молиер, обяснява Леон Литвак от Кралския университет в Белфаст, Северна Ирландия. 

Чарлз Дикенс (1812-1870) остава в историята на английската и световната литература като изключителен писател реалист. Той е автор на 15 романа, повести, разкази и пиеси. Неговите произведения "Приключенията на Оливър Туист", "Посмъртните документи на клуба "Пикуик",  "Приключенията на Дейвид Копърфийлд", "Коледна песен" и други печелят любовта на милиони читатели по света. Дикенс отразява в книгите си социалните недъзи на Викторианската епоха, рисувайки реалистични картини на обществото.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
368 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини