Градските пчели разкриват невидим живот от решаващо значение за човешкото здраве

  • 30 март 2023 12:29

  • 685
  • 0
Градските пчели разкриват невидим живот от решаващо значение за човешкото здраве
© pixabay

Градските пчели могат да бъдат използвани за по-доброто разбиране на невидимия пейзаж на градовете, съставен от потенциално много важни за човешкото здраве микроорганизми, предаде Франс прес, позовавайки се на резултатите от ново изследване.

Авторите му, чиито заключения са публикувани в сп. "Environmental Microbiome", първоначално изучават медоносни пчели в Бруклин, Ню Йорс, след което включват в изследването си още четири града - Мелбърн, Сидни, Токио и Венеция.

Целта е да се разбере по-добре микробиомът на градовете, т.е. всички микроорганизми - бактерии, гъбички, вируси и др., които се срещат в тях. 

Замърсяването на въздуха убива любовните трепети на насекомите, установи изследване

Изследователите изказват предположението, че тези насекоми, способни да изминат повече от километър и половина около кошера си в града, могат да бъдат ценни за събирането на градските микроорганизми. По този начин може да се избегне възлагането на тази трудоемка задача на хората.

"Този подход се оказва по-подходящ за мащаба на градските пространства, отколкото други методи за вземане на проби, като например с тампон", казва съавторката на изследването Елизабет Хенаф от Нюйоркския университет. 

Благодарение на него учените откриват разнообразна генетична информация, която е различна от град на град, в отпадъците, натрупани в пчелните кошери.

Хърватските пчели са се събудили по-рано заради изключително топлата зима

"Интересът към изучаването на градския микробиом се дължи на факта, че микробиомът на околната среда е много важен за човешкото развитие и здраве", казват изследователите. 

Проучването се позовава на увеличаващ се брой  изследвания, които доказват, че човешкото благосъстояние зависи от взаимодействията с бактерии и гъбички, допълва БТА.

Изследователите са успели да открият следи от патоген, който се предава от котки на хора. Това предполага, че на теория e възможно пчелите да се използват като "потенциално" средство за наблюдение на определени заболявания.
    

Авторите обаче смекчават този аспект на своето откритие. "Интересът ни е по-скоро да можем да характеризираме здравословния микробиом на градските райони, имайки предвид, че по-голямата част от микробите са полезни или дори от съществено значение за човешкото здраве", казва Елизабет Хенаф.

"Това ни насочва към по-общата идея, че е възможно да откриваме патогени по този начин", казва Кевин Слейвин, който също е сред авторите на изследването. Той обаче не залага всичко на пчелите, чиято активност зависи от сезоните, като предполага, че един ден тази работа биха могли да вършат други близки до човека видове.

Весела Найденова
685 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини