Откриха риболовна кукичка на 6 хиляди години в Израел

  • 29 март 2023 17:23

  • 4331
  • 1
Откриха риболовна кукичка на 6 хиляди години в Израел
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Израелската служба за антики представи медна рибарска кукичка на 6000 години, която е една от най-старите в света, съобщи БТА.

Риболовното пособие е открито през 2018 г. по време на разкопки преди изграждането на нов квартал в крайбрежния град Ашкелон.

Яел Абади Рейс, директорка на Службата за антики, която отговаря за разкопките, каза, че дължината на риболовната кукичка е 6,5 см, а широчината е 4 см. Според нея тези големи размери са подходящи за лов на големи акули или риба тон.

Уникално откритие в Балтийско море

"По-древните куки за риба, намерени преди, са изработени от кост и са много по-малки от тази. Мед започва да се използва през халколита и е впечатляващо да открием, че това технологично нововъведение е било прилагано в древността за производството на куки за рибарите по средиземноморското крайбрежие", обясни тя. 

През халколитния период около Ашкелон е имало големи селища, чиято икономика е била свързана с отрасли на селското стопанство, разпространени и до днес - отглеждане на овце, кози и говеда, отглеждане на пшеница, ечемик и бобови култури, както и овощарство.

"За хранителните навици на хората, живели тук преди 6000 години, научаваме от останките от животински кости, намерени в древни ями за отпадъци, от изгорелите пшенични зърна, открити в пещи, и от намерените инструменти за лов, готвене и обработка на храна, включително кремъчни сърпове и разнообразни керамични съдове за съхранение, готвене и консервиране на храната чрез ферментация и осоляване", допълни Абади Райс.

"Рядката кука за риболов разказва историята на рибарите от селото, които са излизали в морето с лодките си и са хвърляли във водата медната кука за риба с надеждата да добавят към храната си крайбрежни акули", заключи Яел Абади Рейс. 

Находката ще бъде показана по време на 48-ия археологически конгрес в Йерусалим, който започва на 3 април. 

Мая Йорданова
4331 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Иво

2023.04.04 | 13:13

1
Преди 6хиляди години изрел го е нямало

Добави коментар

Водещи новини