Комодски варани се излюпиха в зоопарк в Испания

  • 29 март 2023 11:46

  • 271
  • 0
Комодски варани се излюпиха в зоопарк в Испания
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Пет комодски варана се излюпиха в зоопарк в Испания, като това е първи успешен опит за отглеждане на най-големия гущер в света - застрашен вид,  в страната от десетилетие, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

"Това е голямо постижение за всички нас", каза Милагрос Робледо, ръководител на сектора по херпетология в зоологическата градина във Фуенхирола, Южна Испания. Тя се самоопределя като "майка" на вараните.

Истинската им майка - 13-годишната Ора, е снесла 12 яйца през месец август. Пет от тях са избрани и поставени в инкубатор за седем месеца.

"Беше страхотна задача, много скучна и отнемаща време, но пък ни достави голямо удовлетворение", каза Робледо. Тя добави, че излюпените малки са "обнадеждаващо бъдеще" за вида.

Бебетата са по-леки от лимон и по-къси от кутия за обувки, но малките влечуги може да достигнат дължина от почти 3 метра и тегло до 70 килограма, с остри зъби и отровна захапка.

През 2021 г. тези хищници, които са ендемични за четири индонезийски острова, са добавени в Червената книга на Международния съюз за опазване на природата, тъй като едва около 1500 екземпляра са останали в естествените си местообитания, изправени пред заплахата от изменението на климата.

Комодски варан потроши камера след неуспешен опит за чифтосване

Родителите на новородените се чифтосват на 24 юни миналата година, когато испанците празнуват празника на Сан Хуан. Затова и първото от бебетата е кръстено Хуанито.

Едно от бебетата пък е кръстено Феникс, тъй като яйцето успява да оцелее, въпреки че е наранено. Друго пък се казва Дракарис - препратка към популярната фентъзи поредица на Джордж Р. Р. Мартин "Песен за огън и лед".

В дивата природа новоизлюпените комодски варани са склонни да се движат към върховете на дърветата и не се нуждаят от майчина или бащина грижа, обясни Робледо.

В плен обаче те живеят в отделни терариуми, така че ветеринарите могат да наблюдават как растат.

 

Последвайте канала на

Калина Христова
271 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини