Историческият музей в Горна Оряховица показва находките от последните си археологически проучвания

  • 27 март 2023 14:44

  • 808
  • 0
Историческият музей в Горна Оряховица показва находките от последните си археологически проучвания
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Историческият музей в Горна Оряховица представя в изложба находки от археологическите проучвания през 2020-2022 година. Откриването на изложбата „Археологически разкази за горнооряховското минало“ е последен етап от дейностите на музея по проект, финансиран от Министерство на културата през 2022 г. на стойност 18 270 лв. С неговата реализация всички експонати ще бъдат представени в изцяло ново експозиционно оборудване, посочи д-р Пламен Мадемов, директор на музея.

В изложбата ще бъдат показани резултатите от  извършените проучвания на средновековна крепост „Ряховец“ и източния некропол в подножието ѝ през последните три години. Разкопките на крепостта са финансирани чрез одобрени проекти от Министерство на културата на обща стойност 78 070 лв. Екипът по проучванията на крепостта е с ръководител Илиян Петракиев от Регионален исторически музей – Велико Търново, зам.-ръководител Мая Иванова от Исторически музей – Горна Оряховица и научен консултант проф. Хитко Вачев.

Японска телевизия засне предаване, посветено на траките

През годините са извършени множество интердисциплинарни изследвания и ДНК анализ, както и радиовъглеродно и археомагнитно датиране – част от тези резултати ще бъдат представени при откриването на изложбата. През 2021 г. при изкопни дейности по рекултивация на депо за битови отпадъци в подножието на крепостта е открит некропол от ХIII век.  Находките от проучванията, финансирани от община Горна Оряховица с бюджет от 30 870 лева, също ще бъдат представени в експозицията. Ще бъдат включени резултатите от теренните археологически издирвания в землищата на Първомайци и Долна Оряховица през есента на 2022 г.

Специално място в експозицията ще бъде отредено на школа „Ряховец“ – първата в България, ангажирана с обучение на ученици в реална археологическа среда. Инициативата е на Историческия музей – Горна Оряховица и екипа, провеждащ теренните проучвания, с подкрепата на местния бизнес. Изложбата ще бъде открита на 30 март.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
808 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини