Ремонт на кухня разкри стенописи на близо 400 години

  • 24 март 2023 13:07

  • 8510
  • 4
Ремонт на кухня разкри стенописи на близо 400 години
© Twitter
Слушай новината Слушай новината

Стенописи, за които се смята, че са на близо 400 години, бяха открити в апартамент в Северна Англия след ремонт на кухня, съобщава Дарик.

През декември 29-годишният Люк Будуърт, 26-годишната му партньорка Хейзъл Мууни и кучето им Леонард временно се изнасят от апартамента им с една спалня в град Йорк, докато новата им кухня се монтира.

След това получават обаждане от изпълнителите с един въпрос: „Знаете ли, че има картина отзад?“

По времето, когато Будуърт отива да погледне, новите кухненски шкафове вече са на стената, а единственото доказателство за откритието е размазана снимка, направена от монтажниците.

Макар и разочарован, Бъдуърт, който е анализатор на изследователски данни в университета в Лийдс, подозира, че парче ламперия от другата страна на отворената жилищна площ също може да крие нещо.

„Беше боядисана по същия начин като останалата част от стената и знаех, че е куха“, казва той. „Винаги съм мислил, че вероятно просто покрива тръби.“

Подозрението му се оказва правилно. И двата стенописа са с размери около 2.7 на 1.2 метра - въпреки че са отрязани в горната част от тавана.

 Старият град на Йорк е заобиколен от древна стена и апартаментът на Будуърт, който той купува през октомври 2020 г., се намира в него на една от главните улици. Имотът, разположен над кафене и благотворителна книжарница, е част от сграда, датираща от 1747 г.

Стенопис чисти въздуха в Рим

„Мислехме, че може би е викториански тапет, но беше много, много повече от това “, казва Будуърт за CNN.

Наскоро експонираният стенопис изобразява библейска сцена, а от Historic England - обществен орган, който се грижи за историческото наследство на страната, изпращат представител, който да прегледа произведението и да направи професионални снимки.

Организацията дава на двойката висококачествена реплика на фриза в естествен размер и ги съветва да го покрият, за да го запазят. Смята се, че стенописът съдържа сцени от книга от 1635 г., наречена „Емблеми“ и написана от поета Франсис Куорлс.

„Стенописите датират отпреди самия апартамент“, казва Будуърт, обяснявайки, че произведението е нанесено върху стена на сграда, която вече не съществува. С други думи, имотът е построен около съществуваща стена.

Смята се, че картините са създадени между 1635 г., когато е написана „Емблеми“, и 1700 г., когато подобни произведения на изкуството са излезли от мода.

Въпреки че двойката не разполага с ресурси да инвестира в професионална консервация на експонирания фриз, те се стремят да го включат в своя декор.

„Ако можем да намерим някакво финансиране, за да помогнем за опазването му, бих свалил кухненските шкафове от стената, но за съжаление, не виждам как това ще се случи. Другият стенопис обаче ще бъде запазен," казва собственикът.

От Historic England потвърждават пред CNN, че са посетили имота и са предали изображения на картините на отдела за опазване на стенописите в Института за изкуство Courtauld в Лондон.

Цветелина Кирилова
8510 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
KKK

2023.03.26 | 19:47

4
KA6TI NA 500 godini

2023.03.25 | 00:52

3
МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ, ЗА ДА НИ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС ВЕЧЕ СМЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ НАД 4800 ФЕНА ПОДКРЕПЯТ ДНЛ ФЕНТЪЗИ И ЗАПОЧВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ НАГРАДИ ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ С НАС ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

2023.03.24 | 15:40

1
Тази подробност за кучето беше много важна.

2023.03.24 | 22:43

2
а кучето как е ...харесва ли стенописа , как реагира ,дискомфортно ли му е ли е от вниманието

Добави коментар

Водещи новини