Учени доказаха, че Бетовен e имал генетични здравословни проблеми

  • 23 март 2023 10:16

  • 1078
  • 0
Учени доказаха, че Бетовен e имал генетични здравословни проблеми
© Wikimedia
Слушай новината Слушай новината

Бетовен е имал вероятно генетично предразположение към чернодробно заболяване и инфекция с хепатит В месеци преди смъртта си, разкриха тестове, предаде Би Би Си.

Екип от изследователи, ръководен от Кеймбриджкия университет, анализира пет кичура коса, за да секвенира генома на композитора. Те обаче не успяха да установят окончателна причина за загубата на слуха му.

Водещият автор, Тристан Бег, каза, че генетичните рискови фактори, съчетани с високата консумация на алкохол от Бетовен, може да са допринесли за състоянието на черния му дроб, пише "Дарик".

Международният екип анализира осем кичура коса, съхранявани в обществени и частни колекции, в опит да хвърли светлина върху здравословните проблеми на Бетовен.

Пет кичура бяха счетени за "автентични" от изследователите и идваха от един европейски мъж.

Лудвиг ван Бетовен е роден в Бон, Германия, през 1770 г. и умира на 56-годишна възраст във Виена през 1827 г. Удивителният композитор и пианист страда от прогресивна загуба на слуха, която започва в средата до края на 20-те години и го води до функционална глухота до 1818 г.

Поискаха забрана на музиката на Бетовен, била расистка и сексистка

Бег заяви, че екипът е предположил от "разговорните книги" на композитора, които той е използвал през последното десетилетие от живота си, че приемът на алкохол от Бетовен е бил редовен, но количествата, които е консумирал, са трудни за оценка.

„Въпреки че повечето от неговите съвременници твърдят, че консумацията му е била умерена според виенските стандарти от началото на 19-и век, това все още вероятно се равнява на количества алкохол, за които днес е известно, че са вредни за черния дроб“, каза той.

„Ако неговата консумация на алкохол е била достатъчно голяма за достатъчно дълъг период от време, взаимодействието с неговите генетични рискови фактори представлява едно възможно обяснение за цирозата му.“

Екипът отчете, въз основа на геномните данни, че стомашно-чревните проблеми на Бетовен не са причинени от целиакия или непоносимост към лактоза. Йоханес Краузе от Института по еволюционна антропология Макс Планк в Германия заяви: 

„Не можем да кажем със сигурност какво е убило Бетовен, но сега можем поне да потвърдим наличието на значителен наследствен риск и инфекция с вируса на хепатит B. Можем също така да елиминираме няколко други по-малко правдоподобни генетични причини.“

Д-р Аксел Шмид от Института по човешка генетика към Университетската болница в Бон добави: „Въпреки че не може да бъде идентифицирана ясна генетична основа за загубата на слуха на Бетовен, учените предупреждават, че подобен сценарий не може да бъде строго изключен.“

Генетичните генеалози идентифицират и това, което описват като „извънбрачно дете“, в резултат на афера, по пряката бащина линия на Бетовен.

Бег добави: „Надяваме се, че като направим генома на Бетовен публично достъпен за изследователите и може би добавим допълнителни автентифицирани ключалки към първоначалната хронологична поредица, някой ден ще може да се отговори на оставащите въпроси относно неговото здраве и генеалогия.“

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1078 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини