Пчеларите в Разград посрещнаха първа пролет с празник на меда

  • 22 март 2023 14:42

  • 642
  • 0
Пчеларите в Разград посрещнаха първа пролет с празник на меда
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Пчеларите в Разград посрещнаха Първа пролет с празник на меда под наслов „Нека с вълшебното жужене на пчелите да приветстваме пролетта!“. Домакин на инициативата, организирана от Областния браншови пчеларски съюз „Лудогорска пчела 2022“ и Регионалния център по история при Регионалния исторически музей, беше къщата музей „Анание Явашов“. 

Началникът на отдел „Нова и най-нова история“ в РИМ - Разград проф. д-р Росица Ангелова откри медения празник. Тя поздрави производителите, които по труд, упоритост и постоянство не отстъпват на пчелите труженички, и пожела на всички животът им да е сладък като меда. Ангелова посочи, че празникът на пчелния мед е част от новата инициатива на Регионалния център по история да дава поле за изява на различните сдружения в Разград с идеята историята им и добрите техни практики да стават достояние на широк кръг от хора. 

Тържествен водосвет за здраве на пчеларите и неуморните труженички в кошерите отслужи отец Дмитрий Терзи. Сред гостите на празника беше заместник-областният управител Найден Късов, който пожела на организаторите празникът да стане традиционен.

Празник на пчелния мед предстои в Разград

Новият председател на Областния браншови пчеларски съюз инж. Ивайло Гавазов, който наследява на поста Славейко Рашев, сподели, че миналата година е била благоприятна за производителите от региона, но прогнозира, че настоящата няма да е добра.

„Като всеки един производител обаче имам скрита нотка на надежда нещата да не бъдат толкова лоши и да достигнем средните нива на добиви за страната. Според официалните данни това са около 25 кг от пчелно семейство“, добави Гавазов, цитиран от БТА.

Всички, уважили поканата на домакините, имаха възможност да опитат и да си купят пчелен мед и различни пчелни продукти, пчелен инвентар, и да пийнат топъл чай с мед.

Мая Йорданова
642 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини