Учени откриха в Южна Австралия кости на най-големия орел, живял на този континент

  • 19 март 2023 12:10

  • 1024
  • 1
Учени откриха в Южна Австралия кости на най-големия орел, живял на този континент
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Кости, открити в планински масив в Южна Австралия, са принадлежали на най-голямата хищна птица на този континент, установи изследване на местни учени, цитирано от Синхуа.

Според проучването, публикувано в четвъртък от университета „Флиндърс“, орелът - който е наречен Dynatoaetus gaffae - се е реел над Южна Австралия преди повече от 60 000 години. С размах на крилете от 3 м, той е бил два пъти по-голям от съвременния австралийски клиноопашат орел - Aquila audax. Това го прави най-голямата хищна птица, живяла някога в Австралия, а вероятно и най-големия континентален орел в света.

Пловдивчанин спаси орел, пострадал от токов удар

Имал е нокти с дължина 30 см, които са били достатъчно мощни, за да хванат малки кенгура. Първите бегли останки от хищника са открити през 1956 г. в планината Флиндърс Рейндж на повече от 300 км северно от Аделаида. Едва когато палеонтоложката от университета „Флиндърс“ Елън Матър организира експедиция в района в края на 2021 г., са намерени достатъчно останки, за да се разбере какъв е бил орелът.

„Бяхме много развълнувани да открием повечето кости от скелета и така да създадем по-добра картина и описание на тези великолепни, отдавна изчезнали гигантски птици“, каза Матър и добави: „Често се отбелязва колко малко на брой големи сухоземни хищници е имала Австралия по онова време, така че Dynatoaetus gaffae помага да се запълни тази празнина“.

Екипът се надява да открие още вкаменелости, които да хвърлят допълнителна светлина върху това как е живял древният орел, допълва БТА. 

Весела Найденова
1024 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.03.19 | 12:49

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини