Откриха неизвестен досега марш, посветен на Васил Левски

  • 10 февруари 2023 11:45

  • 1497
  • 3
Откриха неизвестен досега марш, посветен на Васил Левски
© Wikimedia Commons
Слушай новината Слушай новината

Неизвестен досега марш, посветен на Левски, откриха в Държавен архив-Бургас.

Негов автор е композиторът на химна на „Независимостта” маестро Георги Шагунов. На партитурата на марша е отбелязана датата 20 юли 1948 година. Предполага се, че той е написан в навечерието на рождения ден на Апостола 18 юли.

„Маршът се съхранява в архива, заедно с всички документи на маестро Георги Шагурон, които постъпват в края на 70-те години. От всички негови произведения обаче се оказва, че това произведение е по-малко известно за разлика от химна на „Независимостта”, написан от маестрото.

Тази година отбелязваме 150 години от гибелта на Левски и съвместно с Община Бургас решихме да дадем живот на това произведение и предложих Градския духов оркестър да го разучи и той да се изпълнява пред публика на важни дати от нашата история”, разказа за DarikNews Данка Георгиева - директор на Дирекция „Регионален държавен архив“.

Днес за първи път пред медии Градския духов оркестър изпълни марша, посветен на Апостола. „Маршът звучи твърде жизнерадостно затова и не е редно да бъде изпълняван в дни, когато имаме заупокойни молитви и в деня, когято отбелязваме гибелта на Апостола.

Радев отдаде почит на Апостола: Историята няма да прости, ако не се върнем на пътя към чистата и свята република

Чисто музикално маршът е един много приятен фокстрот или полка. Като към тази партитура авторът написал и текст, който да разказва самото произведение. Текстът е бил написан да се изпълнява от четец, а не от хор.

В него се набляга на патриотизма и героизма и българите да уважават своята идентичност”, заяви диригентът на хора Атанас Камиларов. Маршът, посветен на Апостола ще бъде изпълнен пред публика за първи път на 3 март в Бургас, когато отбелязваме Националния празник на България.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1497 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
КЬОРЧО КЬОРАВ

2023.02.11 | 00:43

3
ПОВЕЛ КЬОРАВИТЕ ПСЕТА :)
А ОТКРИХТЕ ЛИ

2023.02.11 | 00:42

2
КОЯ КНИГА Е ПРОЧЕЛ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ СИ ЖИВОТ? :)
Госг

2023.02.10 | 12:01

1
Кой левски.......вейсел

Добави коментар

Водещи новини