Учени искат да съживят изчезналата птица Додо

  • 01 февруари 2023 14:19

  • 1021
  • 1
Учени искат да съживят изчезналата птица Додо
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Досега нито един изчезнал вид не е бил върнат към живот. Въпреки това темата е любима на научната фантастика, а с напредъка на био-технологиите започва да вълнува сериозно и учените. Colossal Biosciences възнамерява да възкреси тилацина и вълнистия мамут. Преди това обаче компанията ще се опита да възвърне птицата Додо.

Компанията е получила 150 милиона долара ново финансиране в подкрепа на дейностите си по "отмяна на изчезването", съобщава Gizmodo.

Трима български учени откриха нов вид растение

Финансовите донори са доста любопитни. Сред тях е United States Innovative Technology Fund и In-Q-Tel. Последната фирма е финансирана директно от ЦРУ.

Учените заявяват, че целят не само да възкресят изчезналата птица, но и да я въведат обратно в природата.

Мамутите са изчезнали преди около 4000 години на остров Врангел, край североизточното крайбрежие на Русия. Додото, вид нелетяща птица, произхождаща от остров Мавриций, е изчезнало през 1681 г. Последният известен тилацин е починал в зоопарк в Тасмания през 1936 г. Учените са секвенирали геномите и на трите вида - на мамута през 2015 г., на додото през 2016 г., а тилацинът през 2018 г.

Някои учени спорят, че генетично модифицираните животни, произведени от Colossal, не биха били истински мамут, додо или тилацин. Въпреки това с течение на времето те биха станали неотличими от своите изчезнали първообрази, предаде dir.bg.

Цветелина Кирилова
1021 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
честита нова година

2023.02.01 | 14:42

1
джурасик парк гледали ли сте?

Добави коментар

Водещи новини