НАСА отбеляза 20 години от трагедията на космическата совалка „Колумбия“

  • 27 януари 2023 10:24

  • 508
  • 0
НАСА отбеляза 20 години от трагедията на космическата совалка „Колумбия“
©
Слушай новината Слушай новината

НАСА отбеляза 20-ата годишнина от трагедията на совалката „Колумбия“ с тържествени церемонии и възпоменателни служби в космическите центрове в САЩ по време на традиционното годишно отдаване на почит към загиналите астронавти в четвъртък, предаде АП.

Повече от 100 души се събраха под сивото небе в космическия център „Кенеди“, за да почетат не само седемчленния екипаж на „Колумбия“, но и останалите 18 астронавти, загинали при изпълнение на служебния си дълг. Двете катастрофи на совалките на НАСА отговарят за повече от половината имена, издълбани в черния гранит на мемориала „Космическо огледало“, за останалите са виновни самолетни катастрофи.

Никой от членовете на семействата на астронавтите на „Колумбия“ не присъства на сутрешната церемония. Цви Коников, местен равин, си спомни как първият израелски астронавт Илан Рамон го попитал преди полета как да спазва шабат в продължение на две седмици в орбита с множество залези на ден.

„Илан ни предаде силно послание: Без значение колко бързаме, без значение колко важна е нашата работа, трябва да спрем и да помислим защо сме тук на Земята и това точно правим днес - спираме, за да си припомним паметта на всички тези смели души“, каза Коников.

Мисията "Артемис" на НАСА ще направи големи крачки през 2023 година

„Колумбия“ беше разрушена при завръщането си на 1 февруари 2003 г., след като парче пяна от резервоара за гориво се бе отделило и пробило лявото крило по време на излитането 16 дни по-рано. Совалката се разпадна над Тексас само 16 минути преди планираното кацане във Флорида.

Управлението на полета на НАСА не отдаде нужното внимание на пробива в крилото въпреки опасенията на мнозина. Подобна системна грешка доведе до загубата на совалката „Чалънджър“ по време на излитане на 28 януари 1986 г., убивайки всичките седем души на борда, включително учителката Криста Маколиф.

Пожар на стартовата площадка на „Аполо 1“ отне живота на трима астронавти на 27 януари 1967 г.

Тъй като тези три трагедии се случват в началото на годината, НАСА определи последния четвъртък на всеки януари като дата за отбелязване на паметта на своите загинали астронавти. В космическите центрове в цялата страна знамената бяха спуснати наполовина, като се проведоха церемонии, придружени от дискусии за безопасността на космическите полети.

Калина Христова
508 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини