-
26 януари 2023 06:56
- 937
- 0
Баклава с патладжан, шоколадови бонбони с ракия, близалки с билки, които са афродизиак, лютеница с ягоди, бяха само част от креативните вкусотии, които показаха в сряда студенти от Института по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт (ВУМ) във Варна.
Уникалното изложение Food Innovation Exhibition е част от техния практически изпит за завършване на обучението им. Освен собствени иновативни продукти, младите хора трябва да впечатлят изпитващите и с идеите си за реализацията им на пазара.
В оценяването им участват шеф Хю Бутен, директор на Института, доц. Мая Иванова, ръководител на катедра „Туризъм“ в учебното заведение, ас. Ирина Петкова, програмен директор на програма в стратегическия академичен партньор на ВУМ Cardiff Metropolitan University. В оценяването участват външни професионалисти от кулинарния сектор.
Нашата национална напитка е ракията, но няма бонбони с нея, разказа за БТА създателят на иновативния шоколадов продукт "Българско сърце" Мариян Радославов.
Той използва за двата си вида бонбони гроздова и кайсиева ракия. В тях има и стафиди, сушени кайсии и карамел. Радославов уточни, че прави всичко на ръка и поради тази причина смята да предлага продуктите си чрез онлайн магазин.
Владислав Коротков от Казахстан се представи с близалки, с ефекта на афродизиак. Разкри, че в тях има мурсалски чай, лавандула и други български билки. Има ефект от употребата им, с усмивка разказа Коротков и допълни, че продуктът му е здравословен и затова може да се предлага освен в биомагазини, и в аптеките.
Имран Мустафа, която е родом от Силистра, представи два вида баклава – с шоколад и патладжан, и с моркови. Рецептата за традиционния турски сладкиш е променена, дори корите са направени по различен начин, посочи младата кулинарка. Разказа, че майсторлъка си е наследила от семейството й. Мечтата ѝ е да отвори сладкарница в родния си град, където да предлага продуктите си.
С веган кисело мляко от царевица се представи Киара Мартинова. По думите ѝ продуктите са подходящи за вегетарианци и вегани, в тях няма глутен или добавена захар. Тя планира да предлага "киселото мляко", в което всъщност няма мляко, но пък е допълнено с бъз или малини, в биомагазините.
Последвайте канала на
Свързани новини
Испански университети ще търсят бъдещи студенти у нас
25 януари 202316:02
Четирима се гавриха със студентка след запой, след това кола блъснала момичето
25 януари 202311:51
САЩ предадоха на Мексико заподозрян по дело за изчезнали студенти
20 януари 202316:36
Студенти могат да кандидатстват до края на януари в конкурс за финансиране на дипломни работи
16 януари 202314:50
Студентът, който вчера спаси Богоявленския кръст в Балчик, направи дарение
07 януари 202319:36
Студенти си спретнаха лют екшън в пловдивски стриптийз бар
03 януари 202316:07
Тотнъм 0:0 Ливърпул, греда на Салах
Реал Мадрид 4:1 Севиля, Браим Диас също се разписа
ЦСКА - София увеличи драстично капитала, за да реши сериозен проблем - собствениците наливат нови 20 млн. лева в клуба
Борнемут прекърши Ман Юнайтед на "Олд Трафорд", "червените дяволи" с пореден исторически провал
Победната серия на Челси приключи на негостоприемния "Гудисън Парк"
Кметът на София подписа договора за "Герена"
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Проф. Кантарджиев с препоръка: Избягвайте кихащите и кашлящи "герои"
22 декември 202417:14
Андрей Райчев: Шансовете за правителство са 50 на 50, дори 60 на 40
22 декември 202418:23
Започна ремонт на "Кулата" заради влизането ни в Шенген
22 декември 202415:28
Почина ключова личност на Прехода
22 декември 202415:31
Предпразнично скочиха цените на тези храни
22 декември 202415:42
Германските имиграционни власти са предупреждавали за заподозрения от Магдебург
22 декември 202415:56
Киев: Москва екзекутира петима украински военнопленници
22 декември 202416:24
Путин заплаши Украйна с нови разрушения
22 декември 202415:12
Вълна от опити за палежи залива Русия
22 декември 202415:50