Останки от римски град бяха открити в Луксор

  • 25 януари 2023 15:26

  • 1690
  • 0
Останки от римски град бяха открити в Луксор
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Египетските власти обявиха, че са открили останки от "цял римски град" в Луксор, съобщава БТА.

Останките са от II и III век. Намерени са на източния бряг на Нил, близо до храма в Луксор. Вече са разкрити металургични работилници с множество инструменти и "римски медни и бронзови монети", обясни Мостафа Уазири, генерален секретар на Върховния съвет по паметниците на културата на Египет. Разкопките продължават.   

През 2021 г. египетски археолози откриват "най-големия древен град в Египет", датиращ отпреди повече от 3000 години, на западния бряг на Нил край Луксор, където се намират известните долини на царете и цариците. 

Древна гробница на около 3500 години откриха в Луксор, Египет

Египет обяви напоследък няколко големи находки, главно в некропола на Сакара, южно от Кайро, но също и в Луксор, където е открита гробница на кралска съпруга от 18-та династия, тази на Ехнатон и Тутанкамон, датираща отпреди 3500 години.

За някои експерти тези съобщения имат по-скоро политическо и икономическо значение, отколкото научно, защото страната, която е в сериозна икономическа криза, разчита на туризма, за да съживи финансите си.  

За да даде тласък на този сектор, който генерира повече от 10 процента от БВП, Кайро от месеци обещава скоро да бъде открит Големият египетски музей в близост до платото Гиза. Очакваше се той да бъде открит миналата година, когато се навършват двеста години от разшифроването на Розетския камък от французина Жан-Франсоа Шамполион и сто години от откриването на гробницата на фараона Тутанкамон.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1690 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини