Стенописи на 700 години и най-старата датирана дървена греда бяха намерени в църква в Румъния

  • 24 януари 2023 22:10

  • 4127
  • 1
Стенописи на 700 години и най-старата датирана дървена греда бяха намерени в църква в Румъния
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Стенописи на 700 години и дървена напречна греда от 1319 г., считана за най-старата в Румъния, бяха открити в реставрирана църква във Вищя, окръг Клуж, съобщава БТА.

„Реставрираната църква във Вищя е построена между XIII и XV век. Под сегашната църква е открита по-стара ротонда. Стенописите в кораба и арката на църквата са от два различни периода, но и двата са направени между XIII и XIV век. Досега са извършeни дейности по отстраняване и консервация“, каза реставраторът Кис Лоран пред Аджерпрес.

Също така е открита дървена напречна греда, която е може би най-старата датирана в Румъния от 1319-20 г.

Ето какви заплати получават свещениците в Румъния

„При арката изрисувания слой е бил в контакт с гредата, поддържаща касетирания таван, което показва, че гредата предшества изографисването. Извършен е дендрохронологичен анализ на гредата и дървения материал на рамката, от който стана ясно, че тя е била изсечена през 1319-1320 г. Така в кораба на реформираната църква във Вищя имаме работа с може би най-старата датирана греда на територията на Румъния“, каза Кис Лоранд.

Консервацията и реставрацията са направени от „Имаго Питка“ (Imago Picta), изследването на историята на изкуството от д-р Атила Вайс, а дендрохронологичните анализи – от „Анно Домини“.

Мая Йорданова
4127 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.25 | 01:16

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини