Древна гробница на около 3500 години откриха в Луксор, Египет

  • 16 януари 2023 14:21

  • 759
  • 1
Древна гробница на около 3500 години откриха в Луксор, Египет
© Pixabay

Древна гробница отпреди близо 3500 години беше открита в южния египетски град Луксор, съобщи египетското министерство на туризма и по въпросите на паметниците на културата, цитирано от Синхуа.

Гробницата е разкрита от египетски и британски изследователи в Западните уади (долини) на Тиванския некропол на западния бряг на река Нил, заяви Мостафа Уазири, генерален секретар на Върховния съвет по паметниците на културата на Египет.

Първите елементи, открити досега в гробницата, показват, че тя датира от 18-а династия на фараоните Ехнатон и Тутанкамон, каза Уазири в изявление.

18-ата династия, известна като Новото царство, завършва през 1292 г. пр. н. е. и се смята за един от най-проспериращите периоди на Древен Египет, допълва БТА. 

Откриха голяма погребална сграда от времето на Птолемеите в Египет

Ръководителят на мисията от английска страна Пиърс Литерланд от университета в Кембридж каза, че откритата гробница може да принадлежи на някоя от кралските съпруги или принцеси по време на 18-ата династия.

Египетският археолог Мохсен Камел заяви, че вътрешността на гробницата е в „лошо състояние“.

Части от нея, включително надписи, са били „унищожени при древните наводнения, които са запълнили погребалните камери с пясък и варовикови утайки“, добави Камел.

Весела Найденова
759 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.16 | 18:27

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини