Колко струва най-скъпото куче в света?

  • 20 декември 2022 21:43

  • 44668
  • 2
Колко струва най-скъпото куче в света?
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Китаец платил преди няколко години цели 2 млн. долара, за да се сдобие с куче от породата златен тибетски мастиф. Към момента на продажбата кучето е тежало 90 килограма и е било високо 80 сантиметра.

Терминът мастиф се използва за всички големи породи кучета, използвано е и за това куче, което всъщност е тибетско планинско куче или хималайско планинско куче. Произхожда от номадските култури на Тибет, Китай, Индия, Монголия и Непал.

Легендата гласи, че тибетският мастиф е „Божие куче”.

От името става ясно, че породата има произхода си в Тибет, където (включително в региона на Хималаите) тези кучета се използвали като пазачи на добитъка, както и на домовете на стопаните си. До средата на ХХ век породата, известна и като Do Khyi, била почти непозната в Европа, а благодарение на европейските животновъди нейните представители не изчезнали.

Откраднаха кучета за 40 хиляди евро

Има няколко легенди за произхода на мастифа, информира БНР. Една от тях разказва, че те са пристигнали в Централна Азия след вожда на хуните Атила. Според друга, тибетският мастиф е " Божие куче ", защото представлява трансформацията на тибетски свещеник в куче.

След грандиозната продажба за два милиона долара, започнали да развъждат тази порода кучета, но те се оказали много скъпи за поддръжка. Тибетският мастиф не е куче за всеки, тъй като социализацията му отнема много време.

Цветелина Кирилова
44668 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.12.21 | 01:12

1
МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ, ЗА ДА НИ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС ВЕЧЕ СМЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ НАД 1500 ФЕНА ПОДКРЕПЯТ ДНЛ ФЕНТЪЗИ И ЗАПОЧВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ НАГРАДИ ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ С НАС ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

2022.12.21 | 06:34

2
да ви е6а и фараоните

Добави коментар

Водещи новини