Бадемите помагат за отслабването

  • 22 ноември 2022 09:48

  • 1723
  • 0
Бадемите помагат за отслабването
© Pixabay

Шепа бадеми на ден може да помогне за намаляване на излишните килограми, установиха учени от университета на Южна Австралия, цитирани от електронното издание “Юрикалърт”.

Проучвайки как бадемите могат да повлияят на апетита, изследователите откриват, че лека закуска от 30 - 50 грама от тези ядки може да допринесе за намаляване на броя на калориите, превърнати в килоджаули, приемани ежедневно.

Хората, които консумират бадеми – за разлика от енергийно еквивалентна въглехидратна закуска, намаляват енергийния си прием с 300 килоджаула (повечето от които идват от нездравословна храна) при следващото хранене.

Според доктор Шарая Картър изследването предоставя важни знания за контрола на телесното тегло. "Нашето проучване изследва хормоните, които регулират апетита, и как ядките – особено бадемите, могат да допринесат за контрола на апетита", обяснява тя. "Открихме, че при хората, които ядат бадеми, настъпват промени в хормоните, регулиращи апетита, и че те могат да са допринесли за намален прием на храна (с 300 килоджаула)".

Данните сочат, че любителите на бадеми имат с 47 процента по-ниски показатели на С-пептид (което може да подобри инсулиновата чувствителност и да намали риска от развитие на диабет и сърдечно-съдови заболявания), както и по-високи нива на глюкозо-зависим инсулинотропен полипептид (18 на сто по-висок), глюкагон (39 процента по-висок) и панкреатичен полипептид (44 процента по-висок). 

Бадемите са полезни за червата

Глюкагонът изпраща сигнали за ситост към мозъка, докато панкреатичният полипептид забавя храносмилането, което може да намали приема на храна, като и двете насърчават загубата на тегло.

Бадемите имат високо съдържание на протеини, фибри и ненаситени мастни киселини, което може да допринесе за засищащите им свойства и да обясни защо се консумират по-малко килоджаули след лека закуска с тези ядки.

Резултатите от това проучване показват, че потреблението на бадеми води до малки промени в енергийния прием на хората. Според нея това може да има клинични ефекти в дългосрочен план.

"Дори малки, положителни промени в начина на живот могат да окажат влияние за по-дълъг период. Когато правим малки, устойчиви промени, е по-вероятно да подобрим цялостното си здраве в дългосрочен план", казва доктор Шарая Картър. "Бадемите са фантастична здравословна закуска, която да включите в ежедневния хранителен режим. Развълнувани се да видим как бадемите могат да повлияят на апетита по време на диета за отслабване и как могат да помогнат при контрола на телесното тегло в дългосрочен план". 

Резултатите от изследването са публикувани в изданието "Юръпиън джърнъл ъв нутришън", пише БТА.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1723 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини