Джеф Безос ще дари по-голямата част от парите си за благотворителност до края на живота си

  • 14 ноември 2022 16:08

  • 1210
  • 1
Джеф Безос ще дари по-голямата част от парите си за благотворителност до края на живота си
© gettyimages

Основателят на гиганта за електронната търговия "Амазон" (Amazon) Джеф Безос Джеф БезосДжѐфри Престън Бѐзос (на английски: Jeffrey Preston „Jeff“ Bezos), по-известен просто като Джеф планира до края на живота си да дари по-голямата част от своето богатство, оценено нетно на 124 милиарда долара. В интервю за Си Ен Ен милиардерът е заявил, че ще насочи по-голямата част от сумата за борба с изменението на климата и подкрепа на хора, които могат да обединят човечеството, изправено пред дълбоки социални и политически разделения.

Въпреки че Безос не е конкретизирал бъдещите инициативи, които ще подкрепи, или какъв дял от състоянието си предвижда да дари, това е първият път, когато той обявява, че ще раздаде по-голямата част от парите си.

В съвместно интервю за телевизията Безос и половинката му, журналистката Лорън Санчес, са засегнали широк спектър от теми - от възгледите на милиардера за политическия диалог и евентуална рецесия в икономиката, до плана на Санчес да посети Космоса с изцяло женски екипаж и нейните размисли за процъфтяващо бизнес партньорство с Безос, допълва БТА.

Oпитаха да прекъснат реч на Байдън с "койотски вой"

Двамата са се съгласили да дадат първото си интервю заедно, за да популяризират наградата, присъждана  за "смелост и цивилизованост", която тази година бе връчена на певицата и филантроп Доли Партън. Като част от нейната награда Безос и половинката му обявиха, че ще дарят безвъзмездно 100 милиона долара на Партън. Това е третата подобна награда, която Безос присъжда на лидери, допринасящи за световния просперитет.

"Не бихме могли да измислим някой по-достоен за тази награда от Доли и знаем, че тя ще направи невероятни неща с нея", е казала Санчес.

Лидерите, на които Безос връчва своята награда, имат способността да обединяват много хора за разрешаване на големи предизвикателства. "За мен е чест да мога да бъда част от това, което правят те за този свят", е казал американският милиардер.

Според Безос единството е това, което ще бъде необходимо, за да се противопоставим на изменението на климата.

Въпреки че е четвъртият най-богат човек в света, според индекса на милиардерите на Блумбърг, Безос се въздържа от определяне на целева сума, която да раздаде през живота си.

Безос е отделил 10 милиарда долара в рамките на 10 години, или около 8 на сто от текущото си нетно състояние, за Фонда за Земята на Безос (Bezos Earth Fund), на който Санчес е съпредседател. Сред приоритетите на Фонда са намаляването на въглеродния отпечатък от строителния цимент и стоманата; натиск върху финансовите регулатори да вземат под внимание рисковете, свързани с климата; усъвършенстване на технологии за отчитане и картографиране на въглеродните емисии; и изграждане на естествени, растителни поглътители на въглерод.

Въпреки че Безос вече е изпълнителен председател на "Амазон", а не неин главен изпълнителен директор (роля, от която се оттегли миналата година), той все още участва в "позеленяването" на компанията. "Амазон" е една от стотиците компании, които са обещали да намалят своя въглероден отпечатък до 2040 г. в съответствие с принципите на Парижкото споразумение за климата, е казал Безос. Въпреки това през 2021 г.  въглеродният отпечатък на компанията нарасна с 18 на сто, отразявайки засиленото търсене на услугите й от страна на потребителите по време на пандемията.

Мая Йорданова
1210 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.14 | 17:56

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

Добави коментар

Водещи новини