Проучват как въздейства медитацията при космически полети

  • 10 ноември 2022 15:43

  • 652
  • 1
Проучват как въздейства медитацията при космически полети
© gettyimages

Около 100 практикуващи монаси участват в изследвания на електрическата активност на мозъка по време на медитация, съобщи БТА.

Целта на проучванията, извършвани от специалисти от Института по биомедицински проблеми (ИБМП) на Руската академия на науките (РАН), е да се намерят начини за временно потапяне на екипажа на космически кораб в състояние на изкуствена хибернация при продължителни полети, разказва заместник-директорът му Юрий Бубеев.

Монасите са избрани с подкрепата на будисткия духовен водач Далай Лама.

Пети екипаж летя с капсула на "Спейс Екс" до МКС

"Помолихме Далай Лама да ни предостави възможност да изследваме електрическата активност на мозъка на монаси по време на различни видове медитация. За изследването ни дадоха повече от 100 монаси, най-ефективно практикуващите", казва Бубеев.

Проучванията на влиянието на медитацията върху функционирането на мозъка и човешкото тяло се извършват в Индия от група специалисти, ръководени от главния изследовател на ИБМП академик Святослав Медведев. Очаква се те да приключат през 2025 г. Две постоянни руски лаборатории за изследване на медитацията и променените състояния на съзнанието са създадени в южната част на Индия, където има седем манастира и около 12 000 монаси.

"Най-интересни за нас бяха практиките за предизвикване на необичайни, променени състояния на съзнанието. Тези състояния се постигат чрез много часове медитация, сензорна депривация (лишаване от сетивни усещания), монотонност, дълбока концентрация. Нашата задача е да достигнем подобно ниво на разбиране на техните медитативни техники", каза Бубеев.

Изследванията се извършват по договор с руската космическа агенция Роскосмос, сключен през юни 2022 г. Споразумението предвижда научноизследователска дейност за разработване на технологии за изследване на космоса и усъвършенстване на медицинската и биологична поддръжка на продължителни космически полети.

Мая Йорданова
652 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.10 | 16:13

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

Добави коментар

Водещи новини