Какво е футбол?

  • 10 ноември 2022 12:25

  • 709
  • 1
Какво е футбол?
©

Футболът е може би най-популярният отборен спорт в света. Играе се от милиони мъже и жени от всички възрасти в повече от 200 държави.

Кратка футболна история

Въпреки че никой не знае точно кога хората са започнали да играят футбол, историците смятат, че под някаква форма играта се е играла в древните цивилизации като Китай, Египет или Рим.

Модерният футбол /такъв, какъвто го познаваме ние/ обаче започва в Англия. В края на 17 век се играе от младежи от богати семейства и между училищни отбори.

През 1863 г. в Англия е основана Футболната асоциация и са направени първите набори от правила. До края на 19 век играта станала толкова популярна, че се играела в цял свят.

През 1904 г. е създадена Международната футболна асоциация (ФИФА). Тя се превръща в най-важната футболна организация в света. Днес всички страни имат собствени лиги, в които отборите играят един срещу друг за националната титла. В Европа ежегодно се провежда и турнир, наречен Шампионска лига. В този турнир сили премерват най-силните отбори на стария континент.

Игрището

Футболното игрище е правоъгълно с размери: дължина до 120 метра и ширина до 90 метра. В края на терена има врата с широчина 7,3 метра и височина 2,4 метра. Линиите отстрани на полето се наричат ​​тъч линии; тези в края на полето се наричат ​​гол линии.

Наказателното поле е широко около 40 метра и се простира на 16 метра пред вратата.

Футболът се играе с топка, която представлява кожено кълбо с тегло около 450 грама. 

Отбор

Футболният отбор се състои от 10 играчи и вратар. Вратарят е единственият, който може да докосва топката с ръце. Неговата работа е да пази вратата и да не позволява топката да влезе в нея.

Защитниците играят пред вратаря, тяхната роля е да спират нападателите на противника и да им попречат да отбележат гол. Резултатите от мачовете често са обект на т.н. футболни залози.

Основна функция на полузащитниците е да се опитват да изнасят и разиграват топката, като по този начин правят връзката между играчите в защита и нападение. Играят близо до вратата на противниковия отбор и се опитват да вкарат гол на съперника.

Правила на футбола

Една футболна среща има 2 полувремена по 45 минути, а 1 главен и 2-ма линейни съдии наблюдават мача и играчите. Отборите, които са противници, се опитват да си отбележат възможно най-много голове един на друг. Ако двата отбора са с еднакъв брой голове, това се нарича равенство или реми. Играчите в мача могат да използват всяка част от тялото си, с изключение на ръцете.

Те трябва да се опитват да преместят топката в половината на противника чрез ритане, дрибъл или като подадат топката на някой от съотборниците си.

Играч, който е фаулиран или наранен от противник, получава свободен удар. Ако се случи нарушение в наказателното поле, атакуващият отбор получава наказателен удар. Само вратарят има право да блокира топката и в повечето случаи наказателният удар е гол.

Ако играч фалира сериозно съперник, реферът го предупреждава с жълт картон, а при два жълти картона в един мач получава червен картон, което означава, че играчът трябва да напусне терена.

Треньорите могат да заменят играчи, които са наранени или играят зле. В повечето мачове са позволени по три смени. След като играч напусне полето, той вече не може да се върне в играта за конкретния мач. 

Световна купа по футбол  

Най-голямото събитие в света на футбола е Световното първенство. На всеки четири години националните отбори събират най-добрите си играчи и се борят за голямата награда. Първото Световно първенство се провежда в Уругвай през 1930 г.

Почти всички страни по света участват в регионални мачове, които започват две години преди финалния турнир. В крайна сметка 32 отбора от всички континенти се класират за финалите на Световната купа. Турнирът се провежда в различна държава на всеки четири години. Световното първенство през 2010 г. се проведе в Южна Африка. Първият турнир от Световната купа за жени се провежда през 1991 г.

Последвайте канала на

(в материала има продуктово позициониране)

Novini.bg
709 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.10 | 15:58

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

Добави коментар

Водещи новини