Астрономи наблюдаваха най-близката до Земята черна дупка

  • 05 ноември 2022 14:54

  • 1484
  • 2
Астрономи наблюдаваха най-близката до Земята черна дупка
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Астрономи наблюдаваха най-близката до Земята черна дупка, отстояща едва на 1600 светлинни години, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Черната дупка е десет пъти по-масивна от Слънцето, казаха учените. Тя е и три пъти по-близо до Земята от установената преди най-близка до Земята черна дупка.

Тя е идентифицирана посредством наблюдение на движението на звездата, която се движи в орбитата й на разстояние, подобно на това между Земята и Слънцето.

Първоначално черната дупка е наблюдавана и идентифицирана от мисията "Гая" на Европейската космическа агенция, каза Карим ел Бадри от Центъра по астрофизика Харвард-Смитсониън.

Потенциално опасен астероид "убиец на планети" е открит до Земята

Ел Бадри и екипът му продължили наблюдението с Международната обсерватория Джемини на Хавай и потвърдили откритието. Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание "Monthly Notices of the Royal Astronomical Society".

Учените все още не са сигурни как бинарната система се е оформила в Млечния път. Тя е назована Гая BH1 и е разположена в съзвездието Змиеносец.

Константин Тодоров
1484 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Емѝ...

2022.11.05 | 15:07

2
Най-близката до земята черна дупка е на бостана в Банки.
PaulaFox

2022.11.05 | 15:01

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини