Сините китове поглъщат по 10 млн. микрочастици пластмаса на ден

  • 01 ноември 2022 21:00

  • 1509
  • 1
Сините китове поглъщат по 10 млн. микрочастици пластмаса на ден
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Сините китове поглъщат по 10 млн. микрочастици пластмаса на ден, предадоха АФП и ТАСС. Научно изследване, публикувано във вторник в сп. "Нейчър комюникейшънс", показва как се отразява замърсяването на най-големите животни на планетата. 

Микропластмасите вече се откриват на дъното на океана, по планинските върхове, във вътрешността на човешките органи и в състава на кръвта.

За да оценят количествата микропластмаси, поети от китовете, учените са изградили специален модел за проследяване. Различни устройства са разпределени между 191 кита, обитаващи водите край Калифорния. 

Според получените данни китовете са се хранели предимно на дълбочина между 50 и 250 м. Именно там е най-голямата концентрация на микрочастици пластмаса във водата. 

Китове загинаха след предполагаемо отравяне, причинено от водорасло

Според размера и броя на ежедневните отваряния на устата съществуват три възможности. Според първия и най-вероятен сценарий сините китове поемат до 10 млн. частици пластмаса на ден. Най-голямото животни, населявало някога Земята, е и най-големият консуматор на микропластмаси. Това означава, че един кит поема до 43,6 кг пластмаса всеки ден. Това поглъщане не е следствие от прекосяването на океана. Пластмасата се намира в храната на кита. 

Това е изключително тревожно, тъй като човекът се храни по същи начин, казват учени от щатския университет в Калифорния. Хората ядат аншоа и сардини. Скаридоподобните организми се намират в резервоар за микропластмаси. 

След като количествата, погълнати от китовете, са установени, изследователите ще правят оценка на щетите върху животните, отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1509 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.02 | 10:24

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини